Matěj Schneider: Při Trumpovi zatím stojí všichni svatí. Burza ho může zachránit před bankrotem

28. březen 2024

Donald Trump se potýká s tolika soudy, že neví, kam skočit dřív. U mnoha mu dokonce teoreticky hrozí vězení, což by mu sice dle amerických zákonů nezabránilo kandidovat na prezidenta, ale určitě to není příjemná vyhlídka.

Nicméně nevypadá to, že by relevantní rozsudek v těchto trestněprávních procesech o snaze zvrátit výsledek voleb a nepravomocném zacházení s tajnými dokumenty mohl stihnout padnout do voleb. A kdyby je Trump vyhrál, možná nemusí padnout vlastně nikdy.

Čtěte také

V tuto chvíli ho tak akutně více znervózňují dva starší, občanskoprávní případy. Jeden se týká jeho pomluv novinářky E. Jean Carrollové, druhý lhaní o hodnotách majetků především kvůli daňovým a pojistným podvodům. V případě Carrollové prohrál Trump kvůli tomu samému dokonce už podruhé v řadě – exprezident prostě není schopný s pomluvami přestat.

I proto se odškodné, které na něm vymáhají newyorské soudy, už pěkně nasčítalo. V jednu chvíli to vypadalo, že jakkoliv se chce odvolávat, bude muset úhrnem složit obnos přesahující půl miliardy dolarů. Trump má ale tradičně z pekla štěstí.

Trump o miliardy bohatší

Když už to na sklonku března vypadalo, že mu newyorská prokurátorka začne zabavovat majetky, místní odvolací soud rozhodl, že nejvýznamnější částku v případě daňových podvodů srazí na téměř třetinu – tedy 175 milionů. To je stále ohromná částka, ale soud zároveň o deset dní prodloužil Trumpovi lhůtu na zaplacení.

Čtěte také

A pak přišel druhý zázrak. Díky mergeru s další firmou na newyorskou burzu vstoupila Trumpova sociální síť Truth Social. Cena jejích akcií je vzhledem k prodělečnosti exprezidentovy sítě velmi pravděpodobně drsně nadstřelená, to ale nic nemění na tom, že Trump je teď na papíře o několik miliard dolarů bohatší.

Jeho problémy se soudními výlohami to neřeší zcela. Trump nemůže svůj podíl v Truth Social po dobu několika měsíců prodat, ale je možné, že v rámci nějaké komplikovanější dohody může třeba akciemi ručit za půjčku. Byť je samozřejmě otázkou, co by takové žonglování udělalo s cenou daných akcií.

Matěj Schneider

Trump je na tom každopádně najednou finančně mnohem lépe, než jak to vypadalo na začátku března. I tak jsou ale všechny soudní oplétačky jeho výraznou slabinou a ta mu bude i nadále vysávat čas i peníze, které by jinak mohl investovat do prezidentské kampaně.

Kvůli nedávné dohodě s vedením republikánské strany na tom nebude tratit jen on, ale jeho soudy budou vysávat i finance jeho spolustraníků. A jestli volby nevyhraje, soudní problémy s nimi jako mávnutím kouzelného proutku nezmizí. V takovém případě by po Trumpovi mohla zůstat jen rozpolcená a zdevastovaná skořápka republikánské strany.

Autor působí na serveru voxpot.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.