Manipulovalo se v severních Čechách s volebními lístky?

13. říjen 2014

Kupčení s volebními hlasy. Jev závažný, mediálně zajímavý, ale těžko prokazatelný.

Několik neziskových organizací už v létě oznámilo, že budou letošní komunální volby monitorovat ve vytipovaných oblastech severních Čech a severní Moravy. Hnutí Oživení, Nadační fond proti korupci, Naši politici a Transparency International společně zacílila na lokality, kde žijí sociálně vyloučení. Především Romové. Co se jim podařilo odhalit? Lze nakupování hlasů zabránit?

V první volební den v pět hodin odpoledne panuje na Školním náměstí v Předlicích, centrální části Ústí nad Labem, zvláštní atmosféra. „Klid před bouří. Každou hodinu sem přijíždí policie, navštěvuje okrskovou komisi, je to akční. Volební účast je velmi nízká,“ říká Jakub Michal, dobrovolník z organizace Člověk v tísni. Spolu s dalšími dobrovolníky bedlivě sleduje okolí školy, kde jsou volební místnosti.

„Dávám pozor na pohyb aut, které se tady často neobjevují. Zaznamenáváme, kolikrát se tu auto vyskytlo a zapisujeme si poznávací značku.“ Dobrovolníci z Člověka v tísni s místními pracují a lokalitu znají. Zaznamenali signály, že by ke kupčení s hlasy mohlo dojít.

„Mezi lidmi se šeptá, že kupčuje hlasy ODS, konkrétně kandidát s číslem 13. Holt nelíbí se mi to jako občanovi, ani jako člověku, který tady žije. Zneužívají takové lidi jako jsou místní Romové,“ hovoří jeden z voličů. „Nechci spekulovat o částce, ale řádově to jsou stokoruny. Co si budeme povídat. Holt využívají situaci, kdy je člověk rád i za ty dvě, tři stovky.“

Pavla Severová, předsedkyně volební komise, potvrzuje, že ve volební místnosti se nic podobného nedělo. Slyšela, že se něco dělo před budovou, ale potvrdit to nemůže.

Předlice - jarní kontrola čistoty

Ve volbách do magistrátu skončila Občanská demokratická strana na 5. místě. Starosta centrální části Ústí nad Labem Jan Tvrdík jakékoliv obchodování s hlasy ze strany ODS rezolutně odmítá. „Ředitele státní policie jsem se ptal, jestli byl problém. Říkal, že bez problémů. To, že ODS někde kupovala hlasy, to vylučuju. Kdyby se kupovalo, tak by výsledek byl jiný.“

Do Bíliny jely neziskové organizace takřka na jistotu, protože zvěsti o nakupování hlasů za 300 korun zaznamenaly už před dvěma měsíci.

Nahlédnout pod pokličku práce lidí ze sdružení Naši politici a Transparency International mělo několik podmínek. Zachovat anonymitu spolupracovníků, nepopisovat detailně používanou techniku a nezveřejňovat informace o jejich působení v Bílině během voleb. A hlavně nenápadně.

Michal Voda ze sdružení Naši politici sedí v restauraci. Za chvíli mu jeden z místních spolupracovníků z romské komunity volá, že na sídlišti Teplické předměstí se u obchodního komplexu Astra shromažďují desítky lidí. Což je podezřelé. V té době bylo v ulicích několik dobrovolníků, vybavených skrytým mikrofonem. A ti ověřovali informace o prodeji hlasů. Jedna žena měla úspěch. Ví, kdo uplácení zprostředkovává.

„Sídliště. To byla jediná větší romská lokalita tady. Upřímně řečeno, jestli oslovil tu kameru, tak první, kam usadí, bude ten Vietnamec. To je ta vyšší část struktury,“ popsal postup Michal Voda. Na schůzce dobrovolnice hlásí, že dostala nabídku 300 korun za to, že zprostředkovateli odevzdá svůj hlasovací lístek a dostane jiný. Už se zaškrtnutými kandidáty.

„Měla jsem sehnat lidi, kteří jemu pomůžou, aby dali hlas tomu, komu on potřebuje. Je to tady ve městě, jmenuje se to Kaktus, je to šéf baru,“ prozrazuje dobrovolnice. „Má se jít ke Kaktusu, tam nás má naložit, má s námi jet přímo k volbám. Tam mají hodit lístek s tím, že až hodí lístek, pan Vietnamec je má vyplatit.“

Bílina na Teplicku

Pro 300 korun za volby si volavka za vietnamským obchodníkem, kterému se říká Kevin, vyrazila vybavená skrytou kamerou a mikrofonem a se dvěma dalšími lidmi. Podařilo se jí natočit celou transakci.

„Někdo Vietnamce úkoluje. Někdo za ním je. Doufám, že natočíme Vietnamce, jak hovoří s někým dalším. Ale podařilo se sehnat důkazy o tom, že zde dochází k manipulování voleb, dochází k organizovanému cílenému svozu voličů, ověřování jejich totožnosti, vyplňování jejich lístků a za pevně danou cenu odměňování. A že to funguje formou organizované struktury, která má svoji hierarchii,“ říká Michal Voda.

Druhý den voleb začal velkým očekáváním. Podařilo se sehnat dobrovolníka. Následovalo rychlé instalování skryté kamery a instrukce. Záběry se podařily. Figurant dodržel i pravidlo nevyptávat se nápadně a nechat zprostředkovatele mluvit. Následoval další krok. Zjistit vyšší článek v hierarchii.

Pokud by zprostředkovatel prozradil, kdo je nad ním, protikorupční organizace by jeho identitu ochránily. Podle Michala Vody se vyšší článek nepodařilo zjistit.

Dá se nicméně spekulovat o tom, že to byl někdo ze strany Bílinští sociální demokraté. Právě to byla strana, která byla zaškrtnutá na lístcích, které lidi přinesli s tím, že je dostali od obchodníka.

„Naše informace toto naznačovaly. Jediné, co mohu odpovědně říci, zadrželi jsme z celé akce tři volební lístky, které měly být vhozeny do uren, ale nebyly. Naši figuranti za plentou je uschovali a tak, abychom se nedopustili my sami volební manipulace. Na všech třech lístkách bylo vyplněno Bílinští sociální demokraté jako strana zaškrtnutá.“

Vystřižená fotografie z pořízeného videozáznamu z Bíliny od organizace Naši politici

Lídr Bílinských sociálních demokratů a bývalý místostarosta Zdeněk Rendl spojení s nakupováním hlasů odmítá. Jeho strana s velkým náskokem vyhrála právě v okrscích na teplickém předměstí. A několik politických stran podá soudu stížnost proti výsledku voleb.

Podle reportéra Lukáše Landy, pracovníka sdružení Oživení, má policie úlohu velmi obtížnou. Protože nejde o tak významný trestný čin, aby bylo umožněno policii nasadit operativní techniku.

„Myslím, že policie má těžkou úlohu. Na druhou stranu v Ústí nad Labem jsme zaznamenali vyjádření nejen předsedkyně volební komise o tom, že tam lidé chodili, ptali se na to, kde dostanou zaplaceno, všichni tam šli hromadně volit číslo 13. Pokud takové svědectví existuje a policie pár hodin na to řekne, k žádnému kupčení nedocházelo, tak mi to přijde podivné.“

autoři: luv , hau , sch
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.