Malý zázrak v misce

23. září 2010

Co se vám vybaví, když se řekne bonsaj? Slovo bonsaj je slovním spojením pro miniaturizovanou rostlinu, pěstovanou v misce.

Umění pěstovat tyto miniaturní stromky pochází z Číny a je staré více jak 2000 let. S nástupem této pěstitelské kultury do Japonska vnikly různé bonsajistické styly. Japonské techniky využívají dramatické tvary a stržené dřevo. Cílem těchto technik je vytvořit dokonalou iluzi vzrostlého stromu v bytovém prostředí.

0:00
/
0:00

Jak vytvarovat takovou bonsaj?

Stylů tvarování těchto stromků je několik. Důležité je ctít tvar a směr kmene, jakým strom roste ve volné přírodě. Tvar kmene může být vzpřímený, šikmý, kaskádovitý (koruna stromu roste směrem dolů), polokaskádovitý a tvar, jež je nazýván koště. Název tohoto stylu vychází z podobnosti s japonským koštětem. Jestliže chceme docílit ideálního tvaru, měli bychom použít zahradnické a bonsajistické techniky jako je řez, zaštipování a tvarování větví pomocí drátů.

Jaké rostliny jsou nejvhodnější?

Důležitý je vhodný výběr rostlin. Ideální jsou různé druhy živých plotů jako je např. ptačí zob, tis nebo hloh. Bonsaje se ale dají vytvořit také z borovic, lip nebo habrů. Aby stromek nevypadal komicky, je nutné brát na zřetel výběr takových druhů stromů a keřů, které nemají velké listy.

Jak jsou staré?

Stáří těchto malých unikátů se nedá dost dobře určit, proto mluvíme pouze o vizuálním stáří. Nejdéle pěstované bonsaji je přes 450 let a roste v zahradě japonského císařského paláce Kókjo v Tokiu. Bonsaje jsou dokonalou iluzí živé přírody a dají se pěstovat jak v bytových podmínkách, tak na zahradě. Důležité je věnovat jim častou péči a vhodné místo v bytě. Tyto miniaturizované dřeviny jsou ideálním tipem na to, jak si zpestřit obydlí a vytvořit dokonalou harmonii a vyváženou přírodní kompozici.

Více se dozvíte v přírodovědném magazínu Natura.

autor: Markéta Faltysová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.