Mali - země hrochů

23. září 2010

Opadavé lesy, vnitrozemská delta Nigeru a poušť, to jsou biologicky téměř neprozkoumaná území afrického Mali.

Mali je sedmá největší země Afriky a 24. největší země světa. Když se podíváte na mapu, tak zjistíte, že leží na jižním okraji Sahary a že má docela zvláštní, těžce definovatelný tvar.

Západní část kolem města Kayes je zelená díky poloopadavým lesům. Ve střední části, kde vás upoutá hlavní město Bamako, si můžete na mapě všimnout mnoha tenkých modrých nakrabacených říčních stužek - jednou z nich je i Niger, třetí největší africká řeka.

Niger pramení v sousední Guinei a protéká hlavním městem Mali - Bamakem. Právě tato řeka je pravděpodobně zodpovědná za to, že název Mali v domorodé bambarštině znamená hroch, protože severovýchodně od Bamaka - u města Segou - tvoří Niger vnitrozemskou deltu plnou slepých ramen, jezer a mokřadů, kde hroši žijí.

Vnitrozemská delta řeky Niger končí u města Timbuktu. Toto slovo je pro našince známé např. jako značka oblečení a módních doplňků. Protřelí cestovatelé ale znají tamní úžasnou architekturou z hlíny a hliněných cihel, které jsou protkané palmovými listy a kmeny.

To jsme ale zdaleka ještě neprocestovali celé Mali - zbývá totiž největší a současně nejpustější část. Ta tvoří jakousi špici, která vybíhá z jižní, osídlené části na sever do pustých plání Sahary.

Více o přírodě Mali, ať už o opadavém lese, vnitrozemské deltě Nigeru nebo o poušti, v přírodovědném magazínu Natura.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.