Levný rychlý internet i na moři

27. duben 2006

Život bez internetu už si na pevnině leckdo ani nedovede představit - jenže co mají dělat ti, kdo se plaví po moři? I tam je sice satelitní připojení běžné, jenže je pomalé a drahé. Evropská kosmická agentura (ESA) proto podporuje projekt britské společnosti Wired Ocean Ltd., která chce zrychlit a zlevnit připojení pro námořní plavidla pohybující se v evropských mořích.

Výsledkem by měl být internet dostupný nejen na velkých lodích, ale dokonce i na malých soukromých jachtách. Na moři totiž samozřejmě nejde využívat pozemní bezdrátové sítě - a současné satelitní internetové připojení pracuje s průměrnou rychlostí okolo 10 kbs a zákazníci platí asi 20 eur za 1 MB dat. Mnoho plavidel proto na internetové připojení raději rezignovalo. Wired Ocean chce provoz zefektivnit tím, že (zjednodušeně řečeno) použije hybridní řešení: různé satelity a různá kmitočtová pásma pro každý směr přenosu zvlášť. Zatímco pro přenos dat k uživatelům data poputují rychlostí 512 kbs, zpětný přenos, který je mnohem méně náročný, zajistí satelity Globalstar nebo Inmarsat rychlostí 9,6 nebo 64 kbs. Podle představitelů Wired Ocean by to mělo přinést až sedmdesátiprocentní úsporu provozních nákladů. O provoz systému se stará speciální server vyvinutý touto společností.

Myšlenka hybridního provozu vypadá zdánlivě jednoduše a o její realizaci se již dříve pokoušely jiné společnosti. Žádná z nich však neuspěla, údajně především proto, že zařízení nesplňovala požadavky zákazníků. Wired Ocean proto od polovinu minulého roku zkouší svůj systém na mnoha plavidlech pohybujících se v oblasti Islandu a Grónska, v Severním moři a ve Středozemním moři. Jde o nejrůznější typy lodí, od tankerů až po malé plachetnice. Výsledky naznačují, že řešení půjde využít v praxi a že Světová síť brzy zkvalitní život nejen pasažérům na lodích, ale i námořníkům. Wired Ocean proto uvažuje i o speciálních internetových službách pro lodě - například informace o cenách ryb v jednotlivých přístavech pro rybářské flotily.

Logo
autor: Jan Novák
Spustit audio