Kultura za všechny peníze

6. květen 2013

Filmaři doufají, že dojde k oživení filmového umění a začne se natáčet víc animovaných snímků i titulů pro děti. A to díky novému zákonu o audiovizuálních dílech. Poslanci přehlasovali veto prezidenta Václava Klause a změnu zákona o podpoře kinematografie v prosinci podpořili. Filmaři se podle schváleného zákona mají dozvědět, proč jejich žádost uspěla, či neuspěla a proč peníze obdrželi, nebo případně nedostali.

Bývalý prezident České republiky Václav Klaus se vznikem fondu kinematografie nesouhlasil a nový zákon odmítl schválit. Podle něj je filmový průmysl standardním obchodním odvětvím. V prohlášení uvedl, že skutečným problémem současné české kinematografie není nedostatek financí, ale málo tvůrčí invence. Ve fondu kinematografie má být 230 miliónů korun.

Zatímco před rokem 1989 do kin chodilo ročně 51 miliónů diváků, v roce 1995 je to deset miliónů. Začaly se víc točit rodinné komedie ze současnosti s cílovým divákem od 12 do 70 let. Točilo se rychleji s co největším důrazem na efekt. Ojedinělé kvalitnější české filmy vznikaly hlavně díky koprodukci ze strany televize.

Dříve mohli filmaři podávat žádost o podporu kdykoliv a na cokoliv. Rada fondu kinematografie bude nyní vypisovat výzvy a speciální uzávěrky s konkrétním zadáním a v nich předem uvede, kolik peněz se na projekt vynaloží a na co půjdou. Žadatelům tedy bude dopředu jasné, o kolik peněz se soutěží.

Fond kinematografie už nefunguje pod ministerstvem kultury, osamostatnil se a má nové sídlo v pražském Veletržním paláci. „Až fond kinematografie oznámí, že má ‚otevřeno‘, bude u jeho dveří pěkný nával,“ zjednodušuje současnou situaci šéfka fondu Helena Bezděk Fraňková.

Zatím však filmaři ani producenti žádosti podávat nemohou. Evropská komise stále oficiálně neposvětila existenci tohoto fondu, i když na jeho vzniku spolupracovala a s jeho fungováním souhlasí.

autor: ela
Spustit audio