Krasličtí hledají možnosti pro zřízení muzea hudbních nástrojů

31. březen 2005

Spolek přátel města Kraslic by chtěl mít ve městě muzeum hudebních nástrojů. Umístěny by v něm byly desítky unikátních historických hudebních nástrojů, které jsou v současné době roztroušené na několika místech, včetně obří dvoumetrové tuby, která je podle dohadů možná největší na světě.

Jak vysvětlil místopředseda spolku Roman Kotilínek, v současné době jsou některé nástroje v miniexpozici v místní průmyslové škole, jiné ve firemním depozitáři Amati. Pozoruhodné jsou všechny nástroje. Jsou mezi nimi i obrovské funkční saxofony. Řada nástrojů pochází z 19. století.

Tuba

O muzeu se ve městě mluví už řadu let. Hlavní překážkou byly a jsou peníze.. Členové ze spolku ale věří, že do roka by se mohly věci pohnout z místa. Uvažují i o přeshraniční spolupráci. Peníze by totiž mohli získat i z českoněmeckého fondu budoucnosti. Zde se dá čerpat až 80 procent nákladů. Věc je zatím ve fázi přípravy.

Jako místo budoucího muzea si spolek vytipoval objekt dílen Střední průmyslové školy hudebních nástrojů. Situaci v současné době komplikuje nejistá budoucnost školy. V případě, že zanikne a budova bude mít jiné využití, bude spolek hledat jiné řešení. Podle starosty města Lubomíra Zacha připadá v úvahu i objekt současné zvláštní školy. Radní totiž předpokládají, že žáky postupně integrují do normálních škol.

hudební nástroje
autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio