Kraj v okolí Shennongjia v provincii Hubei

24. září 2010

Série reportáží, ve kterých vám přibližujeme zajímavá místa a kulturu Číny, dnes pokračuje dalším dílem. Opět se vypravíme do míst, která leží mimo zájem a možnosti běžných cestovních kanceláří.

Tentokrát se podíváme do čínské provincie Hubei, do kraje pojmenovaného po božském rolníkovi a zakladateli čínského léčitelství bájném Shennongovi. V představách Číňanů je kraj Shennongjia většinou popisován jako mystické místo, kde žijí podivuhodné bytosti a stvoření. Najdou se také lidé, kteří jsou ochotni odpřísáhnout, že se zde s pár takovými setkali. Taková vyprávění jsou bezesporu velkým lákadlem pro turisty. Při návštěvě kouzelného kraje vás ale mimoděk napadne, že pro turistickou přitažlivost Shennongjiaské přírodní rezervace si ani žádná bájná stvoření vlastně vymýšlet není třeba.

Místo se nachází na severozápadě provincie Hubei, v kraji klikatících se říček a pohoří. Kdysi tu žil, alespoň podle legend, bájný objevitel léčivých bylin Shennong. Léčivé rostliny se nacházely vysoko v horách na nepřístupných místech, odkud je Shennong přinášel lidem do údolí a připravoval z nich lektvary na rozličné neduhy. Lidé z vděčnosti ke svému dobrodinci nazvali později tato místa Shennongjia, což lze volně přeložit jako Shennongova pahorkatina.

Kraj Shennongjia se rozkládá na ploše 3 250 km čtverečních, z nichž více než 20 km čtverečních zabírá státem chráněná krajinná oblast bohatá na vzácné rostliny, dřeviny a unikátní živočišné druhy. Nejvyšší horou oblasti je Shennnongův vrch, jehož nadmořská výška přesahuje 3 100 m. V roce 1990 byla místní přírodní rezervace zahrnuta mezi chráněné kulturní a přírodní památky UNESCO. O pět let později zahrnul Světový fond na ochranu přírody Shennongjiaskou přírodní rezervaci do seznamu míst s výskytem vzácných živočišných druhů.

Ke kraji se však také vztahuje celá řada kulturně historických událostí, které jsou předmětem zájmu turistů z Číny i ze zahraničí. Často slýcháme zkazky o podivuhodných živočiších a bytostech, které zde někdo někdy údajně spatřil. S největší pravděpodobností se ale nejedná o nějaké mystické tvory, ale prostě o velmi neobyčejné zástupce rostlinné či živočišné říše. Většině z nich už přírodovědci dávno dali jména. Pravdou ovšem je, že za posledních 30 let se našlo více než 200 lidí, kteří jsou ochotni odpřísáhnout, že se právě v těchto místech setkali s nadpřirozenými bytostmi.

V kraji Shennongjia nenarazíme však jen na stopy zvláštních živočišných druhů vyvolávajících fantastické představy. Zdejší kraj je domovem i takových vzácných zvířat, jako jsou bílý tygr nebo bílý medvěd. Tato nádherná stvoření nejen fascinují přírodovědce a zoology z celého světa, ale zároveň přispívají k rozmanitosti života na naší planetě.

Místní kraj však neoplývá jen přírodními krásami. Obývá jej pozoruhodný lid národnosti Tujia, který představuje jednu z 55 národnostních menšin žijících na území Číny. V kraji Shennongjia vybudovalo etnikum Tujia mnoho svých vesnic. Být jejich hostem je velmi zajímavá zkušenost, zvláště poštěstí-li se vám obdržet pozvání ke stolu. V takové situaci pán domu svým hostům neustále přidává do nedojedeného talíře, respektive jídelní misky.

Pro nově příchozího návštěvníka je tento způsob vyjadřování starostlivosti o hosta poněkud neobvyklý. Ještě neobvyklejší tradicí je svatební obřad lidu Tujia. Mladá dívka se na něj připravuje tak, že se učí kromě radostných písní i písně smutné až žalostné. Ty pak ve svůj den slavnostně zpívá, aby tak vyjádřila smutek nad loučením se svými rodiči.

Návštěva kraje Shennongjia je tedy zážitkem i pro ty, jež se zajímají o kulturní zvyklosti různých národů. Při návštěvě zdejší kulturní rezervace je však nutné mít na paměti několik věcí. Předně, že ne všechna místa jsou pro turisty přístupná. Příroda kraje Shennongjia je skutečně divoká a na zdejších neznačených lesních cestách není problém bez průvodce zabloudit. Vzhledem k poměrně hojnému výskytu dravé zvěře a jedovatých hadů se podobné dobrodružství může stát pro návštěvníka osudným. Místní doprava také není příliš pohodlná.

Po dokončení nedaleké přehrady Tři soutěsky v roce 2009 se zde očekává nárůst počtu turistů, protože odtud nedaleko, asi slabou hodinku jízdy autobusem, bude kotviště výletních lodí. Mnoho návštěvníků přehrady Tři soutěsky si pak určitě výlet do legendami opředeného kraje Shennongjia nenechá ujít.

autor: Martin Kříž
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka