Kosmická pavučina vydala svá tajemství

22. září 2010

Tým nizozemských a německých astronomů prokázal existenci části kosmické hmoty, která dosud unikala všem pokusům o odhalení. Tentokrát nejde ani o tajemnou temnou hmotu, ani o ještě tajemnější temnou energii, které společně tvoří asi 95 % veškeré hmoty a energie ve vesmíru.

Vědci odhalili obyčejnou hmotu tvořenou protony, neutrony a elektrony. A to v podobě extrémně řídkého plynu. Ten tvoří součást spojovacích vláken obří "kosmické pavučiny". V jejích uzlech jsou snadno pozorovatelné kupy galaxií, ale řídký plyn ve vláknech dosud nedostatečně citlivým přístrojům unikal. O jeho existenci astronomové spekulovali posledních deset let. Měření totiž naznačovala, že přímo pozorovaná hmota představuje pouze přibližně polovinu atomární hmoty, která by ve vesmíru měla být.

"Kosmická pavučina" (zobrazený výsek měří na šířku 300 milionů světelných let)

Řídký plyn nyní odhalil své tajemství díky evropské rentgenové observatoři XMM Newton, která pozorovala spojnici mezi dvěma kupami galaxií. Astronomové měli štěstí - osa této spojnice míří přímo k Zemi. Takže záření, které plyn vydává, je z pohledu ze Země koncentrováno do velmi malé oblasti. Je proto dostatečně intenzivní, aby ho přístroje zaznamenaly.

autor: Ondřej Vrtiška
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka