Konečný důkaz afrického původu viru HIV

24. září 2010

Internetem a bulvárními médii nepřestávají kolovat fámy o tom, že virus HIV je "uprchlou" biologickou zbraní nebo že byl zavlečen mezi Afričany při očkovacích kampaních. Vědci měli již dlouhou dobu vážné podezření, že se lidé nakazili virem HIV1 poprvé od šimpanzů. Pádný důkaz ve prospěch šimpanzího původu viru HIV1 přinesl objev velmi podobného viru u šimpanzů obývajících pralesy na jihu Kamerunu.

Tropické pralesy hostí řadu nebezpečných virů. Z jihokamerunského pralesa zřejmě vzešla i jedna z největších pandemií současného světa. Virem HIV je na Zemi nakaženo asi 40 milionů lidí, z toho 2 miliony dětí. Jen v roce 2005 se nově nakazilo 5 milionů lidí. V témže roce si AIDS vyžádalo 3 miliony obětí na životech. Drtivá většina postižených žije v subsaharské Africe a tam také vědci pátrají po původu tohoto onemocnění.

Již dříve vědci objevili virus SIV nápadně podobný lidskému viru HIV u šimpanzů chovaných v zajetí. Nebylo však jisté, zda si lidoopi přinesli nákazu z volné přírody, nebo se nakazili až dodatečně po "uvěznění". Vědcům nezbývalo než se vydat do afrických pralesů a pátrat mezi divoce žijícími šimpanzi po virech, které mohly mít společného předka s lidským virem HIV1. Ve východní Africe narazili na nakažené šimpanze, ale jejich virus se od původce onemocnění AIDS přeci jen výrazně lišil.

Tým vedený Beatrice Hahnovou z University of Alabama se proto vydal do Kamerunu. Vědci sbírali trus volně žijících šimpanzů a hledali v něm stopy po virech. Brzy našli, co hledali. Zhruba každý třetí kamerunský šimpanz si nese v těle virus, který se velice podobá lidskému viru HIV1. Výsledky tohoto výzkumu zveřejnil vědecký týdeník Science.

Lidoopům nákaza nijak nevadí. Virus u nich nevyvolává ani náznak onemocnění. Vědci nyní pátrají po příčinách odolnosti šimpanzů k viru a doufají, že jim výsledky tohoto výzkumu budou inspirací pro boj s pandemií AIDS.

Virus zřejmě přenesli z šimpanze na člověka lovci. Při lovu či porcování uloveného šimpanze se mohla lidem dostat do drobného poranění infikovaná šimpanzí krev či jiné tělní tekutiny obsahující virus. Genetické analýzy šimpanzího viru a jeho srovnání s lidským virem HIV1 dokazují, že se člověk poprvé nakazil od šimpanzů zhruba před 75 roky. K infekci došlo v jižním Kamerunu a nakažený člověk zřejmě odjel do konžské metropole Kinshasy, která se tak stala epicentrem šíření viru HIV do dalších částí Afriky.

Virus HIV2, který rovněž vyvolává onemocnění AIDS a vyskytuje se přednostně v západní Africe, zřejmě přešel na člověka podobným způsobem. Lidé se nakazili při lovu, porcování nebo konzumaci masa nakažených opic mangabejů.

Jasněji je i v původu šimpanzího předka viru HIV. Ten zřejmě vznikl kombinací dvou různých virů, jimiž jsou nakaženi kočkodani a mangabejové. Šimpanzi jsou zdatní lovci a z masa a krve ulovených opic se mohli snadno nakazit. Přihodilo se jim to už dávno. Přinejmenším před jedním milionem roků.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.