Končící vláda

16. srpen 2006

Vláda dnes podá demisi. Kabinet Jiřího Paroubka ale povládne i nadále. Vypadá to na rozpor, ale žádný v tom není. Dosavadní vláda totiž podle všeho zůstane u moci do té doby, než bude jmenována vláda nová. Ovšem s bilancí výsledků končícího kabinetu se čekat nemusí, k ní je nejvhodnější chvíle právě teď.

Napřed co se povedlo. Ekonomika rekordně roste. Zprava slýcháme hlasy, že se o to středolevý Paroubkův kabinet nijak zvlášť nepřičinil, ale to by přece bylo ve shodě s pravicovým krédem, že vláda má pro podnikání vytvářet pouze rámec a veškerou iniciativu nechat na podnikatelích. Nezaměstnanost má tendenci k poklesu a životní úroveň se zvedá. Bohužel stoupá také zadluženost státu a vedle několika velkých zahraničních investorů, spokojených s tím, jak jim Česko vyšlo vstříc, by se seřadil celý zástup menších českých podnikatelů, dokládajících, jak jim úřady házely klacky pod nohy, a žehrajících na to, jak se na úřadech množí korupční kauzy. Paroubkův kabinet rezignoval na reformu důchodového systému, ale kousl do jiného kyselého jablka - zdravotnictví. Pokus o jeho vylepšení nechal na doktorovi Rathovi, který si sice počínal energicky, ale pozurážel kdekoho a přispěl tak ke zhrubnutí české politiky.

Silácký slovník byl ale typický hlavně pro premiéra Paroubka. Kritik v jeho projevech snadno rozpozná prvky demagogie, populismu a velikášství. Byl to však styl, který se vyplatil. Díky němu se sociálně demokracie za Paroubkovy premiérské éry vymanila z hlubokého propadu. Nejen že znovu překonala hranici třiceti procent voličských preferencí, ale může diktovat podmínky i vítězi voleb. Což je úspěch, který se blíží zázraku.

autor: msl
Spustit audio