Kolébka australského zemědělství

22. září 2010

Kořeny australského vlnařství sahají až k "malé ubohé chatrči" Johna Macarthura. Archeologové provedli průzkum toho, co zbylo z první australské ovčí farmy založené v roce 1805.

Dnes žije rodina Macarthurů v honosném sídle Camden Park House na jihozápadním okraji Sydney. Jejich předci začínali na místě dnešní rezidence v mnohem skromnějších podmínkách. Tým australských archeologů pod vedením Teda Higginbothama nyní zkoumá zbytky chatrče, kde začal John Macarthur v roce 1805 psát první kapitolu australského chovu ovcí a vlnařství. Přesné místo pro vykopávky se podařilo určit díky obrazu Conrada Martense z roku 1835 a starým mapám z roku 1840.

John Macarthur byl voják britské armády a jeho plánům na založení australského chovu ovcí na vlnu věřil jen málokdo. K hrstce jeho příznivců naštěstí patřil i ministr pro kolonie lord Camden. Ten dovolil Macarthurovi dovézt do Austrálie první španělské merinové ovce z Jižní Afriky a navíc mu věnoval více než 2000 hektarů té nejlepší půdy. Přesto neměl Macarthur na růžích ustláno. Jeho plánům nepřáli mocní protivníci. V Británii mu házel klacky pod nohy slavný přírodovědec Joseph Banks. V Austrálii mu šel nekompromisně po krku sám guvernér Jižního Walesu William Bligh, jenž proslul během námořní kariéry jako kapitán vzbouřenecké posádky lodi Bounty.

Macarthur založil farmu, kterou na počest svého ochránce nazval Camden Park, a pustil se do díla. Jihoafrické ovce dávaly vlnu mizerné kvality, ale to Macarthur usilovným šlechtěním změnil. Dnes je vlna australských merinových ovcí pojmem. Macarthur se ukázal jako zdatný a předvídavý zemědělec. Zaváděl pěstování pšenice, založil sady a zahrady. Na Camden Parku vybudoval první australskou komerční vinici a vinařství. Sám žil skromně. Když v roce 1810 navštívil Camden Park nový guvernér Lachlan Macquarie, popsal sídlo Macarthurovy rodiny jako "malou ubohou chýši".

"Vykopávky by nám měly ukázat, jak se tahle ubohá chýše postupně změnila ve statek a nakonec v honosnou rezidenci," říká Ted Higginbotham, který už objevil část zdiva a zbytky ohniště původního obydlí zakladatele australského chovu ovcí.

Zvukovou podobu této zprávy jste mohli slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 19.9.2008 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.