Kladno seniorům. Cvičení v důchodovém věku přináší velký pokrok

1. červenec 2015

Senioři, kteří se rozhodli žít i v důchodovém věku aktivní život, sportují, chodí na zájmové kroužky od keramiky až po výuku cizích jazyků. V Kladně několik let funguje úspěšný program Kladno seniorům.

Kladno seniorům, to je projekt, který ve středočeském městě funguje třetím rokem. Jeho cílem je vytvořit seniorům vhodné podmínky pro trávení volného času, nabídnout zájmové aktivity a činnosti, které pomáhají rozvíjet chuť pečovat o své zdraví, sebevzdělávání, komunikaci s vrstevníky.

V městské hale v Kladně vysvětluje koordinátorka, zakladatelka projektu a fyzioterapeutka Jitka Kopernická, jak celý nápad vznikl.

„Ten nápad vznikl před dvěma lety, kdy s kolegyní Andrejkou Haškovou a Jitkou Literovou jsme zjistily, že pro tuhle cílovou skupinu něco chybí. Je spousta lidí v důchodu a chtěli by jít něco dělat, někam cvičit. Bojí se tam jít, oslovit trenéra.“

Cvičí většinou ženy

Původně počítaly se skupinou dvaceti důchodců.

„První den byl pro nás šok, těch lidí sem přišlo asi 150. Z malé tělocvičny jsme se přesunuli do velké haly. Byla velká improvizace, z jedné plánované hodiny jsme udělali čtyři. Dnes máme dvanáct hodin. A senioři se hlásí dál.“

Cvičení na židlích - havířovské seniorky

Na ploše tělocvičny je 30 seniorů ve věku od 60 do 80 let. Většina z nich jsou ženy, mezi nimi 7 mužů. Po úvodním protažení a dechových cvičeních si všichni berou velké gymnastické míče. Jitka Kopernická mezi cvičenci pobíhá a kontroluje, jestli provádějí cviky správně.

Je fascinující, jaké cviky na velkých míčích tihle matadoři zvládají. Úžasné je, jak se na každou polohu s míčem, pohyb nohou, rukou, nebo jiné části těla soustředí. Celou cvičební hodinu. Jak moc jsou rádi, když je Jitka pochválí.

Jak začít podobný projekt i v jiných městech?

„Je to můj životní styl, já jsem cvičit chodila celý život, a tak to potřebuju,“ říká jedna ze seniorek. „Mě bolela páteř, mám problémy od mala. Jsem šťastná, chodím sem druhým rokem a dělá mi to velice dobře,“ říká další seniorka.

Jitka Kopernická cvičí se skupinami dva roky. Potvrzuje velký pokrok v jejich fyzické kondici.

„Rovnováha je nesrovnatelná. Předtím nikdo z nich nestál na jedné noze. Na balónu skoro neseděli, neudrželi se. Dneska stojí na jedné noze, můžou si u toho povídat a rukama hýbat. Držení těla, rovnováha, koordinace, všechny složky se hodně vylepšily. To byl náš cíl.“

Senioři v Kladně na speciální hodině tělocviku

V celé republice je Jitka Kopernická jediná, která vede takový projekt pro lidi v neaktivním věku. Jak něco podobného začít?

„Bez podpory města by to nefungovalo. Do ostatních měst bych vzkázala, jděte do toho, je to výborná cílová skupina. To je spíš apel na vedení měst, aby se zamysleli, jestli by nenašli pár peněz na podporu této cílové skupiny.“

autoři: pka , sch
Spustit audio