Kdo rozluští tajemný nápis?

12. březen 2010

Britští historici žádají veřejnost o pomoc s rozluštěním 500 let starého nápisu objeveného na zdi katedrály v Salisbury.

Nečekaný nález čekal na restaurátory, kteří se pustili v jihoanglické Salisburské katedrále do čistění památníku Henryho Hydea, který byl popraven během občanské války v roce 1650 za podporu krále Karla I. Na zdi za památníkem je patrný starý, vybledlý anglický nápis. Kdosi jej už při bílení katedrály zřejmě přemaloval vápnem, ale vztyčení Hydeova památníku v roce 1660 uchránilo nápis před dalšími vrstvami nátěru.

Vědci se původně domnívali, že nápis pochází z 16. století. Detailnější průzkum ale prokázal, že text je asi o století starší. To z něj dělá jedinečnou památku, protože v té době bohoslužbám v Anglii dominovala latina. Nápis v Salisburské katedrále je svědectvím o vzestupu angličtiny, kterou po dobytí Anglie Normany v roce 1066 mluvili jen prostí lidé. S tím, jak se nejschopnější zástupci původního saského obyvatelstva Britských ostrovů prosazovali do významných postů, stoupala na společenském žebříčku i jejich mateřština - středověká angličtina. V 60. letech 14. století se angličtina dostala do parlamentu a počátkem 15. století se jí začalo mluvit i na královském dvoře. V kostelech při bohoslužbách však nadvláda latiny pokračovala. Nápis ze Salisbury je tak jednou z prvních vlaštovek avizujících průnik angličtiny i do tohoto prostředí.

Archeolog Tim Tatton-Brown je přesvědčen, že nápis je citátem z bible. V alžbětínské době byla ke katedrále přistavěna rozlehlá chrámová loď a ta byla vybavena vysokými lavicemi. Lidé tu teď mohli sedět dlouhé hodiny, účastnit se bohoslužeb a modlit se. Texty z bible na stěnách jim v tom měly pomáhat.

Katedrála v Salisbury

Pokusy historiků o přečtení textu a určení jeho obsahu zatím vycházejí naprázdno. Na jedné řádce se podařilo přečíst slova "we are" čili "jsme", ale to je všechno. Historik John Crook proto vyzval veřejnost, aby se na digitálně zvýrazněném snímku pokusila text rozluštit:

"Jestli si někdo myslí, že dokázal identifikovat ze zvýrazněného snímku další písmena, ať nás kontaktuje prostřednictvím webové stránky Salisburské katedrály. Bylo by krásné, kdyby se nám podařilo toto tajemství rozluštit."

V katedrále není nápis momentálně k vidění. Vědci jej znovu zakryli Hydeovým památníkem, protože tak bude lépe chráněn. Pod malbou na stěnách katedrály se zřejmě nachází mnohem více nápisů. Tuto domněnku však může potvrdit teprve další archeologický průzkum.

Kromě záhadného středověkého nápisu se Salisburská katedrála pyšní několika dalšími pozoruhodnostmi. Její 123 metrů vysoká věž je nejvyšší kostelní věží Británie a věžní hodiny z roku 1386 jsou dokonce nejstaršími funkčními hodinami na světě. Postrádají ciferník. Spouštěly jen odbíjení času na zvonu. V Salisburské katedrále je také uložen jeden ze čtyř dochovaných exemplářů Velké listiny práv a svobod z roku 1215.

Chrlič na katedrále

Zvukovou podobu této zprávy můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 5. 3. 2010.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka