Každý může z kola ven

23. listopad 2000

Když v únoru loňského roku obvinila policie ředitele Služby pro odhalování korupce Evžena Šírka z trestného činu ohrožení utajované skutečnosti, asi málokdo tehdy tušil, jaký to může mít dopad.

Aféra kolem počítače, ve kterém měl prý doma některá tajná data, vyvolávala na první pohled pocit absurdnosti. Na pohled druhý pak budila dojem, že se Šírka chtějí zbavit lidé, kterým vadí jeho práce.

Šírkův útvar se totiž zabývá nejzávažnějšími korupčními případy včetně možného propojování politiky s tzv. šedou ekonomikou. Podivné operace v Komerční bance, kterými se tento útvar zabývá a které se objevily ve sdělovacích prostředcích, mohou být pouze nepatrným příkladem toho, na čem Služba pro odhalování korupce vlastně pracuje.

Nelze se tudíž divit, že na destabilizaci její činnosti může mít někdo eminentní zájem. Toto podezření zesílilo v průběhu vyšetřování domnělého Šírkova trestného činu. Mělo při něm dojít k nesrovnalostem mezi nosiči dat, které Šírek skutečně vlastnil a které byly za jeho diskety vydávány. Také kolem inkriminovaného počítače se objevily rozpory.

Nelze se proto divit, že trestní stíhání bylo během necelého půl roku zastaveno. Státní zástupce své rozhodnutí odůvodnil tím, že jde o stíhání nezákonné a neodůvodněné. Zdálo by se, že tím celý případ skončil. Klid však vydržel jenom zhruba půl roku.

Na začátku letošního roku byl Šírek kvůli už zmiňovanému obvinění alespoň kázeňsky potrestán policejním presidentem. A to přesto, že se Šírek podle názoru státního zastupitelství žádného ohrožení utajovaných skutečností nedopustil. Proto se Šírek odvolal k soudu.

Hra o šéfa Služby pro odhalování korupce nabrala nový směr. Na jaře se do ní vložil premiér Zeman. Na už zmiňovaný policejní útvar zaútočil tvrzením, že pracuje špatně. Tato slova nedokázal podložit žádnými fakty. Dokonce ani hloubková kontrola žádné chyby nenašla.

Mohlo by se zdát, že ředitel Služby pro odhalování korupce útok na svoji osobu a na chod jeho útvaru ustál. Není to pravda. Jako bumerang se vrací zdánlivě nesmyslné obvinění Šírka ze začátku loňského roku a hlavně jeho kázeňský postih policejním presidentem.

I když byl patrně potrestán za něco, co neprovedl, má smůlu. Kvůli tomu údajně neprošel bezpečnostní prověrkou. Tvrdí to alespoň ve středečním vydání Mladé fronty Dnes sám Šírek. Jeho nadřízení výsledky prověrky neznají, proto ji zatím nechtějí komentovat. Pokud má Šírek pravdu a neprošel prověrkou, nemůže vykonávat svoji dosavadní funkci. Takže dny Šírka v čele Služby pro odhalování korupce by byly pravděpodobně definitivně sečteny.

Právě na Šírkově případu se dá názorně dokumentovat, jak snadno se lze zbavit nepohodlného člověka. Šírek se může utěšovat tím, že pokud k tomu skutečně dojde, nebude prvním ani posledním.

Stačí připomenout způsob, jakým byl z čela Bezpečnostní informační služby odstraněn Stanislav Devátý. Také kolem jeho osoby se rozpoutala kampaň. Postupně byl obviňován z neschopnosti vést tajnou službu a z různých deliktů. Co na tom, že se nic nepotvrdilo. Dnes už to nikoho nezajímá. Účel byl splněn, Devátý už dávno není v čele BIS.

Shodou okolností v těchto dnech podobně končí i další případ. Jde o bývalou ředitelku motolské nemocnice Helenu Rögnerovou. Ta nepadla do oko jak bývalému šéfovi Lékařského odborového klubu Davidu Rathovi, tak i exministrovi zdravotnictví Ivanu Davidovi. Také ona musela čelit různým útokům, včetně obvinění ze spáchání trestného činu. Také v jejím případě se nic z toho nepotvrdilo. Také Rögnerová musela opustit svůj post. A nikoho už ani nenapadne si lámat hlavu s tím proč, když obvinění byla nakonec falešná.

Zkrátka v České republice nikomu nevadí, že k odstranění nepohodlných lidí stačí pouze několik vykonstruovaných obvinění. Proč by tomu mělo být jinak, když někteří čeští politici sami často používají tento postup. S dodáním pádných argumentů neztrácejí čas. A pokud se náhodou osočený domůže nápravy soudní cestou, ignorují verdikt soudu. Takže odstraňování nepohodlných lidí z různých postů může i nadále a poměrně nerušeně pokračovat.

autor: Petr Hartman
Spustit audio