Kateřina Procházková: Severokorejská hra

9. duben 2013

Hladovějící národ, který se může vzbouřit. Stejně jako armáda, která potřebuje silného vůdce. Do toho politické špičky, které si zvykly na přepych. Mladý a nezkušený severokorejský vůdce Kim Čong – un se tedy vydal nedostatek řešit po vzoru svého otce a děda.

Vyvolá konflikt, postraší kdysi tak dajný Jih a Spojené státy a s ovacemi se vrátí k jednacímu stolu. Koreanisté dokonce pro toto Severokorejské chování mají už příměr metoda biče a cukru. Výhružky a sliby, těmi se přece dá docílit při troše štěstí všeho. Oblíbená hra dynastie Kimů tedy mohla začít.

Nejprve Severokorejci v prosinci vypustili raketu se satelitem. Úspěch vyslání nefunkčního tělesa, obíhajícího ve vesmíru ale zkritizoval Západ. První poliček. V únoru se tedy uražená KLDR pustila i přes embargo do svého třetího testu jaderné bomby. Ten se vydařil, odpálená puma měla údajně sílu asi deseti kilo tun TNT. To je asi polovina síly bomby Fat Man, kterou v srpnu 1945 svrhly Spojené státy na japonské město Nagasaki. To už Západ rozladilo. Rada Bezpečnosti OSN začala projednávat nové sankce, kterými by Sever potrestala. Překvapivě se na stranu kritických států přidali i dávní severokorejští spojenci – Rusko a Čína.

Nové sankce tak mimo jiné postihují poprvé i severokorejské diplomaty a jejich nezákonné peněžní převody. A tím pravděpodobně zemi, jejichž lídři na transakcích a darech svých diplomatů žijí, rozzuřilo. Někdo jim chce vzít drahá auta, alkohol a luxusní zboží. Teď už Pchjongjang mohl opravdu rozehrát svou oblíbenou hru. Od února pomalu zvyšoval napětí, hrozil raketami, čtvrtým jaderným testem, zavřel společnou korejskou průmyslovou zónu Kesong a chce ze země evakuovat zahraniční diplomaty.

Napětí se zvyšuje, hraje se totiž vabang. Kdo ztratí nervy první? Soul se zatím chová navenek klidně. Trénuje sice s Američany a vyzbrojuje. Veřejně ovšem strach potlačuje. Co jiného mu také jako chytřejšímu, vzdělanějšímu bratru zbývá? Běžní Jihokorejci si navíc už zvyklí na pravidelné hrozby Severu a s klidem vyčkávají. Jak říkají na podobné výhružky a eskalace jsou zvyklí. Vždyť jim takto Severní Korea v podstatě vyhrožuje už více než půl století.

Ve srovnání s rokem 2010, kdy KLDR nechala ostřelovat jihokorejský ostrov Jon-pchjong je to prý stále snesitelné. Jak ale místní tvrdí, horší bude, až Pchjongjang provede nějakou konkrétní akci.Výhružky ale stalinistický diktátor a jeho tým stupňují velmi umně. Před několika hodinami dokonce varovali před možností termonukleární války. Cizinci žijící v Jižní Koreji se mají podle Výboru pro mír v Asii a Tichomoří evakuovat. Soul se zatím k vyjádření podezřelé severokorejské mírové organizace nevyjádřil.

Rozehraná hra tak může brzy skončit. Pchjongjang totiž nebude mít už žádné další karty, tedy hrozby a nezbude mu, buď začít konat, nebo začít vyjednávat. Doufejme tedy v tu druhou možnost…

autor: kpr
Spustit audio