Karel Sedláček: Jaké dárky nabídne Donaldu Trumpovi Miloš Zeman?

9. únor 2017

Japonci rádi chodí na návštěvy s dárky a sami také rádi dárky dostávají. Věren této tradici přijíždí za americkým prezidentem Donaldem Trumpem japonský premiér Šinzó Abe s plnou náručí dárků.

Tím nejdůležitějším je investiční příslib velkých japonských koncernů a fondů investovat další miliardy dolarů do veřejné americké infrastruktury. Mezi jinými se hovoří o uplatnění rychlovlaku Šinkanzen. Podrobnosti jsou určeny expertům a pro prezidenta, který nemá čas zdržovat se detaily, proto japonští úředníci připravili krátké shrnutí: 140 znaků musí stačit. To je délka jednoho tweetu.

A jaký dárek Japonci očekávají? Už návštěva ministra obrany Jima Mattise minulý týden v Jižní Koreji a v Japonsku americké spojence v regionu uklidnila. V oblasti nadále zůstane asi 100 tisíc amerických vojáků.

S Čínou se bude jednat s respektem, ale důrazně a všichni společně se zaměří na obranu před hrozbou, jež představuje komunistická Severní Korea. Ostatně z tohoto důvodu, jako varování, provedli před několika dny Američané s Japonci společný test nové rakety na Havaji.

Varianta golf

Japonský premiér se tedy může v klidu zaměřit na ekonomické vztahy, jež po vystoupení USA z připravované dohody TPP o volném obchodu, jsou plny očekávání. Japonské koncerny už v USA přímo investovaly 400 miliard dolarů a přímo či nepřímo vytvořily 1,7 milionů pracovních příležitostí. Nyní tedy Japonsko na oplátku očekává vstřícnou náhradu za TPP.

Japonský premiér Šinzo Abe

V této souvislosti se nabízí otázka, co nabídne při setkání s Donaldem Trumpem český prezident Miloš Zeman. Naše vzájemné obchodní vztahy se rozvíjejí utěšeně. Američané jsou největším neevropským investorem u nás a prostřednictvím CzechInvestu už prošly investice za více než 160 miliard korun. Do USA vyvážíme více než do Ruska, asi za 90 miliard ročně. V České republice pracuje pro americké firmy 35 až 40 tisíc lidí.

Americkou administrativu hodně zajímají energetické otázky, zvláště rozvoj nových jaderných technologií. V tomto ohledu by možná mohl hrát významnou roli společný americko-český výzkum tzv. solných reaktorů. Díky unikátní infrastruktuře v Řeži u Prahy mámě americkým partnerům co nabídnout.

Po jednáních ve Washingtonu prý bude japonský host hrát s americkým prezidentem na Floridě golf. Možná i na tuto variantu by měl být český prezident Zeman připraven.

autor: Karel Sedláček
Spustit audio