Kapacita škol na východě Prahy zdaleka nestačí

26. leden 2015

Nedostatek míst ve školách v okolí Prahy, to je dlouhodobý problém, na který tamní starostové upozorňují víc než deset let. Školy v Praze-východ - nejlidnatějším okrese nejlidnatějšího kraje - stále víc bojují s nedostatečnou kapacitou svých škol. Příběhy těchto obcí a měst jsou ale velmi pestré.

Většině obcí a měst východně od Prahy se za posledních deset let zvýšil počet obyvatel asi o polovinu. Rekordmanem je v tomto smyslu Květnice. Tam se počet obyvatel za posledních 13 let zdesetinásobil. A ačkoli developer novým obyvatelům sliboval školku a školu, ani jedno v obci není.

A okolní obce a města stejně jako okrajové části Prahy zkrátka nemají pro květnické děti místo. Co přesně to znamená, pocítila Hana Brůžková se svým synem Viktorem při zápisech loni. Během dvou týdnů obešli sedm škol a absolvovali sedm zápisů. Všude mu nakonec řekli ne.

Rodině zbylo jediné - domluvili se, že se Viktor nastoupí do školy v centru Prahy ve Vodičkově ulici. Tenhle příběh má ale dobrý konec - těsně před létem se rodině ozvaly školy v Dubči a v Kolodějích, že pro Viktora místo mají. Brůžkovi si vybrali nedaleké Koloděje na okraji Prahy a Viktorovi to tam evidentně svědčí, zatím nosí samé jedničky.

I přes to, že v okolí Prahy je kritický nedostatek míst ve školách, najde se i v Praze-východ obec, která svoji školu - z roku 1903 - zavřela. Jedná se o obec Oleška na hranici Prahy-východ a Kolínska. Obec činnost školy na 3 roky pozastavila jednoduše proto, že do dvoutřídní školy pro první stupeň nechtěli rodiče svoje děti dávat.

Nejbližší školu teď mají děti z Olešky v Kostelci nad Černými lesy. Jenže i ta už je skoro plná a Říčany už v červnu 2013 vypověděly všem 19 obcím smlouvu na umísťování dětí. To aby měli místo pro svoje děti.

Budova soukromé základní školy ve Škvorci

Stejný problém řeší i město Čelákovice a tím pádem i obce v okolí tohoto města. Třeba dvoutisícové Nehvizdy, kde vždycky měli jen školu pro první stupeň s kapacitou 130 míst. Od šesté třídy totiž děti jezdily do Čelákovic. A to už teď nejde.

Nehvizdy se ale rozhodly si vzít úvěr a zadlužit se, aby školu postavily. Nehvizdy nejdřív koupily bývalou administrativní budovu u bývalé drůbežárny, ve které otevřely dvě třídy. A pak k ní začaly stavět obrovskou přístavbu, aby měly místo pro prvňáky i pro druhý stupeň.

Aby obec na stavbu za 65 milionů korun se svým šestnáctimilionovým ročním rozpočtem měla, potřebovala dotaci a desetimilionovou půjčku. Pomůže ale i obcím v okolí, pro které už také není jinde místo - v Nehvizdech tedy najdou útočiště děti z Horoušan, Mochova nebo Vyšehořovic.

Ve Škvorci naopak deset nespokojených místních rodin i rodin z okolí založilo soukromou školu, takže jsou v tomto městysu s dvanácti sty obyvateli hned dvě školy. Ale nekonkurují si. Plno má ta státní i soukromá, za kterou si rodiče musejí připlatit.

Ta přináší do Škvorce nové trendy ve výuce. Děti tráví hodně času venku. Jiná je škola i v tom, že vyučování nezačíná v osm hodin, ale v půl deváté a učitelé děti neznámkují, dávají jim slovní hodnocení. A protože jde o rodičovskou venkovskou školu, rodiče se tady hodně zapojují.

Jídelna soukromé základní školy ve Škvorci

Zvlášť, když si vlastně založilo školu podle svých představ. A nebránilo jim v tom ani ministerstvo školství, ani vedení Škvorce. Zdejší starosta Antonín Rubín z ODS si nicméně myslí, že nedostatečnou kapacitu škol, by měl prioritně řešit stát.

Ministerstvo školství zřídilo nový Fond rozvoje kapacit mateřských a základních škol. Avizuje, že jde o podporu nové výstavby, oprav a modernizace stávajících kapacit, ale i vybavení a zařízení. Tento záměr ministerstva školství schválila vláda 16. června 2014 a slíbila,že do škol v okolí Prahy pošle postupně jednu miliardu korun

autoři: Jan Blažek , Alena Rokosová
Spustit audio