"Jurský bobr" způsobil revoluci

24. září 2010

Za zcela zásadní zvrat v našich představách o prvních savcích označují odborníci nález tvora, kterému se přezdívá "jurský bobr". Z dnešních savců měl nejblíže k ptakopyskovi a je nejstarším známým savcem, jenž pronikl do vodního živlu. Velryby předběhl o 100 milionů let.

Z jemných usazenin pravěkého jezera starých 164 milionů let vyzvedli čínští paleontologové dokonale zachovanou fosílii jedinečného savce. Dorůstal délky asi 50 centimetrů a vážil zhruba půl kilogramu. Jeho vědecké jméno Castorocauda lutrasimilis prozrazuje, že měl plochý, šupinami krytý ocas podobný ocasu dnešních bobrů. Neživil se však rostlinnou potravou a už vůbec nedokázal ohlodávat větve a stromy jako bobři. V protáhlé tlamě skrýval ostrý chrup dravce, který se živil rybami, jak naznačuje druhové jméno "lutrasimilis", v tom se podobal dnešním vydrám. O dokonalém uzpůsobení k pohybu ve vodě svědčí i dobře vyvinuté plovací blány mezi prsty. Způsobem života se tento současník dinosaurů nepodobal ani vydrám ani bobrům.

"Životním stylem pravděpodobně připomínal dnešního ptakopyska," řekl v rozhovoru pro britský populárně vědecký časopis New Scientist paleontolog Zhe-Xi Luo působící v USA v pittsburském Carnegie Museum of Natural History. "Vyhrabával si noru v březích a na jejím konci měl hnízdo, kam snášel vejce. Z hnízda pak vycházel tunelem přímo do vody, kde lovil."

V jemném sedimentu bahna pravěkého jezera se dochoval otisk srsti "jurského bobra". Ten odhalil, že Castorocauda měla srst stejně jako dnešní savci tvořenou hustou spodní podsadou a svrchním krtem z hrubějších pesíků. Jde o nejstarší svědectví savčí srsti a jednoznačně dokládá, že "jurský bobr" byl teplokrevný živočich, který si musel i v chladné vodě udržet stálou tělní teplotu.

Vědci se dlouho domnívali, že první savci žijící ve stínu dominujících dinosaurů, byli drobní tvorové podobní rejskům. Poprvé se tato představa otřásla v základech v loňském roce, kdy čínští paleontologové narazili na fosílii savce, který žil před 130 miliony roků a dorůstal hmotnosti kolem sta kilogramů. "Jurský bobr" ale naznačil, že první savci byli překvapivě různorodí a dokázali se uzpůsobit životu v různých typech životního prostředí. Castorocauda lutrasimilis je nejstarším známým savcem, u něhož si můžeme být jisti, že trávil značnou část života ve vodě. Ještě výraznější "vodní specialisté" - předci velryb a kapustňáků - se na Zemi objevili až o 100 milionů let později.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.