Jugoslávské úřady zahájily vyšetřování Miloševiče

1. březen 2001

Státní prokurátor v Bělehradě ve středu nařídil policii vyšetřit podezřelé zpráv o tom, že bývalý jugoslávský prezident Slobodan Miloševič údajně ilegálně převedl peníze z prodeje obrovského množství státního zlata na svá soukromá konta v zahraničí.

Loni na podzim, v době rozsáhlých lidových nepokojů, které nakonec přinutily Miloševiče vzdát se moci, mělo být údajně do Švýcarska převezeno téměř 173 kilogramů jugoslávského zlata a peníze získané za jeho prodej měly podle těchto informací skončit na soukromých kontech v bankách na Kypru a v Řecku.

Vzniká tak samozřejmě podezření, že tato konta patří Miloševičovi anebo jeho příbuzným a blízkým spojencům.

Začátek oficiálního trestního stíhání bývalého jugoslávského prezidenta se považuje za první krok k jeho zadržení a předání soudu. Obvinění proti němu vznesených je ale celá řada: od spoluúčasti na páchání válečných zločinů, přes zpronevěry státních fondů a korupci až po politicky motivované vraždy, k nimž mělo docházet během jeho 13ti leté vlády.

Jak známo, Slobodan Miloševič je už od vypuknutí kosovské krize obžalován z válečných zločinů u mezinárodního tribunálu OSN v holandském Haagu, ale jugoslávské úřady zatím nevyhověly žádostem o jeho předvedení. Dávají zjevně přednost tomu, aby byl souzen doma a nejspíš ho v dohledné době postaví před soud v Srbsku.

Přitom nejnovější průzkum veřejného mínění, jehož výsledky ve středu otiskly jedny srbské noviny, naznačuje, že většina Srbů si přeje, aby byl Miloševič souzen u mezinárodního tribunálu. 56 procent z dotázaných devíti set deseti lidí v tomto průzkumu odpovědělo, že chtějí, aby se bývalý prezident vzdal mezinárodnímu tribunálu OSN. 31 procent Srbů se staví proti tomuto kroku a přes 12 procent tvrdí, že by Miloševič neměl jezdit do Haagu, ale že by měl opustit Jugoslávii.

Spojené státy před časem stanovily jako podmínku další pomoci vládě v Bělehradě, že začne do 1. dubna letošního roku spolupracovat s mezinárodním tribunálem OSN, u něhož jsou Miloševič a 4 další bývalí vysoce postavení srbští představitelé obžalováni z válečných zločinů spáchaných na Albáncích v Kosovu.

"Nechceme do toho nijak zasahovat, ale jeho obvinění u mezinárodního tribunálu trvá a vláda Jugoslávie je povina ho předvést," reagoval ve středu v New Yorku na zprávu o stíhání Miloševiče mluvčí generálního tajemníka OSN Fred Eckhard.

Předseda haagského tribunálu se mezitím ohradil proti ruskému návrhu, aby byl tento soudní dvůr zrušen. Ruský ministr zahrančí Igor Ivanov v pátek prohlásil, že tohoto tribunálu už není zapotřebí: podle něj byl tribunál OSN zřízen v době války v Bosně, kdy v této části Balkánu neexistovaly soudy ani žádné jiné demokratické struktury, ale to se prý nyní změnilo. Sám generální tajemník OSN Kofi Annan ale před několika dny poznamenal, že návrh na zrušení mezinárodního tribunálu OSN pro zločiny v bývalé Jugoslávii by byl předčasný.

ČRo 6 / RSE 1. března 2001

rse@cro.cz

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.