Jiří Pehe: ODS má dva zásadní problémy

15. srpen 2018

Občanská demokratická strana v posledních volbách mírně posílila, mírně stoupá i v žebříčcích stranických preferencí, které zveřejňují různé agentury.

V tom, aby mohla vystoupat ještě výš, ji ale brání dva zásadní problémy. Jeden je personální a jmenuje se Václav Klaus mladší. Druhým je její obraz výrazně euroskeptické strany, který si udržuje už od dob, kdy straně šéfoval Václav Klaus starší.

Náš hlas v Unii je nevýznamný. Lidé mají právo rozhodnout o vystoupení, říká Klaus ml.

Václav Klaus ml.

Je na místě otevřít debatu o referendu a případném vystoupení České republiky z Evropské unie, nebo podobné úvahy ohrožují budoucnost země? „Poslední týden probíhá jakási kampaň, ve které se všichni vyjadřují ve smyslu, že nikdy nesmíme mluvit ani jednat o vystoupení z Unie. Připomíná to takový Měsíc československo-sovětského přátelství,“ říká poslanec Václav Klaus ml. z ODS.

Klaus ml. je v ODS zcela zjevně omylem. Vstoupil do ní zřejmě především proto, že je to strana, kterou zakládal jeho otec, tedy z jakési nostalgie. Snad i s představou, že se mu podaří ji časem převzít a učinit ji pět platformou pro názory svého otce.

Potíž je v tom, že Klaus st. se během posledních let názorově posunul směrem ke krajní pravici, a souzní mnohem více kupříkladu s německou Alternativou pro Německo, jejíchž shromáždění se účastní, než s tím, co se snaží reprezentovat ODS pod vedením umírněného konzervativce, jakým je Petr Fiala.

U nás se názory Klause st. překrývají v řadě bodů s programem hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, včetně jednoznačného odmítání Evropské unie.

Nad úroveň současných preferencí

Jeho názorový posun pěkně dokresluje i poslední myšlenkový výboj z dílny Institutu Václava Klause, jímž se snaží veřejnost přesvědčit, že liberální demokracie není ani demokratická, ani nemá nic společného s liberalismem. Je to v podstatě pokus vystavět jakousi ideologickou klenbu nad nejrůznějšími útoky současných nacionálních populistů napříč politickým spektrem proti liberální demokracii.

Pan mladší Klaus chce být ještě klausovitější než pan starší Klaus, říká Tomáš Cikrt

Tomáš Cikrt

„Pan profesor Fiala je báječným politikem pro lidi, jako jsem já. Je to slušný, vzdělaný pán, ale k politice potřebujeme ještě takové ty ranaře. A to on není,“ hovoří o současném vedení Občanské demokratické strany bývalý tiskový mluvčí mininstra zdravotnictví Tomáše Julínka, host Osobnosti Plus Tomáš Cikrt.

Klaus ml. názory svého otce kopíruje, a snad aby ukázal, že má na víc, přebíjí je občas názory ještě extrémnějšími. Naposledy dostal kolegy v ODS do varu, když zpochybnil účast českých vojáků na misi v Afghánistánu, nebo když se rozhodl v senátních volbách podpořit Ladislava Jakla, bývalého poradce svého otce, který kandiduje za SPD.

Cílem toho komentáře není s názory obou Klausů polemizovat. Stačí říct, že se dnes víceméně shodují s politiky napříč Evropou, které bývalý poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon označuje za „pravicové nacionalistické populisty“. Není náhoda, že když Bannon začal nedávno propagovat vznik společné fronty těchto hnutí a stran v Evropě, Klausův institut ho podpořil.

Liberální demokracie je protiliberální a protidemokratická, tvrdí Weigl z Institutu Václava Klause

Jiří Weigl, bývalý kancléř exprezidenta Václava Klause

Bývalý prezident Václav Klaus v nedávno vydaném manifestu varuje před ohrožením parlamentní demokracie. Za největší nebezpečí považuje liberální demokracii reprezentovanou Evropskou unií a jejími institucemi.

Otázkou je, co si s Klausem ml. počne ODS. Začíná ji zjevně přerůstat přes hlavu a kazí ji obraz umírněné konzervativní strany, který by rád vytvořil Fiala. Je už zcela zjevné, že do ODS Klaus ml. názorově nepatří. A i když slyšíme, že svými extrémními názory přitahuje k ODS i voliče, kteří by jinak volili krajní pravici, je otázkou, kolik zároveň odpuzuje voličů umírněných.

Podobný problém má ODS s některými politiky, kteří se už v dobách předsednictví Klause st. začali profilovat jako euroskeptici. ODS by mohla přilákat nové voliče, kdyby se profilovala jako strana, která je k EU vstřícnější, o čemž se v jejích řadách začalo nedávno diskutovat. Když ale hned poté, co se začnou ozývat i v ODS podobné úvahy, prohlásí neoficiální šéf euroskeptiků v jejích řadách, europoslanec Jan Zahradil, že cílem ODS je vícerychlostní EU, příliš mnoho proevropských voličů ODS nezíská.

Jiří Pehe

Problém je stejně jako v případě Klause ml. i osobní. Dokud bude Zahradil hlavním mluvčím evropské politiky ODS, pravicoví proevropští voliči budou raději volit TOP 09, lidovce nebo hnutí STAN. Jinými slovy: pokud se bude ODS chtít vyhoupnout nad úroveň svých současných preferencí, bude si muset udělat ve svých řadách určitý personální úklid.

autor: Jiří Pehe
Spustit audio