Jiří Berounský: Vláda rozpočtové odpovědnosti

2. srpen 2013

V době všeobecného šetření a snižování platů u mnohých pracovníků jsme si mohli přečíst v novinách zprávu, že ministři odstupující vlády vyplatili na odměnách za první pololetí tohoto roku dvě stě čtyřicet tři milionů korun, což není zrovna málo.

Není to málo a je to – podle Lidových novin, kde bylo vše důkladně rozepsáno - zhruba třiapůlkrát víc než v roce předešlém. Proč? Proč se v době nouze vyplácejí vůbec tak horentní odměny? Jeden čtenář v dopisech redakci se dokonce pozastavuje nad tím, že, cituji, nehorázné odměny na ministerstvech a při vládě nejsou hodnoceny a potrestány jako rozkrádání státního majetku, konec citátu. Bohužel tak hodnoceny nejsou, někdo by musel jedině žalovat toho kterého ministra. Předseda vlády má pramalé pravomoci, jak ovlivňovat chod jednotlivých ministerstev a jeho malá pravomoc se pochopitelně nezvětší ani v období konání vlády v demisi.

Malá pravomoc premiéra je ostatně jakousi vizitkou míry odpovědnosti jakéhokoli šéfa za své podřízené, která je prakticky nulová. A tak jediný trest, ale při tom velmi nezaručený, za ony rekordní odměny je reakce voličů při příštích volbách. Náš premiér sní navíc stále sen o kriminalizaci politiky, o barvotiskových kulisách, které měli státní zástupci nastavené, jak se sám vyjádřil. Zřejmě i šmírování paní Nečasové Vojenským zpravodajstvím, které všichni platíme ze svých daní, k těm barvotiskovým kulisám patřilo a chudák Jana Nagyová je obětí politického procesu. Proto je prý i volání po hlavě Iva Ištvána před verdiktem soudu na místě a není zastrašováním nezávislého vyšetřování, které se odvážilo nahlédnout i do nejvyšších pater politiky.

Ale k těm odměnám. Exministr zemědělství Petr Bendl jistě měl důvod, aby své pracovníky odměnil, neboť pracovali i při letošních povodních. Jen se mi zdá poněkud laciné hájit výši odměn známým populistickým odkazem na závist těch druhých, protože částka, rozdělená na odměny je sedmadvacetkrát vyšší než vloni. Rovněž výši odměn na Ministerstvu obrany – necelých sto milionů, mimochodem částka vůbec nejvyšší – mají prý na svědomí povodně. Ostatní ministerstva měla však s povodněmi málo co do činění, ale přesto nevykazovala malé částky. Nejméně peněz rozdělili na ministerstvu dopravy, kultury a životního prostředí.

I tak se však zdá, že výše rozdělených finančních prostředků ukazuje, jak s koncem mandátu jdou ušlechtilá politická předsevzetí stranou a nastupuje, ke státnímu společenství nepříliš ohleduplné chování. Přestože se vláda nazývala vládou rozpočtové odpovědnosti.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.