Jiří Berounský: Evropské volby a extremismus

7. únor 2014

Má se za to, že v evropských volbách, které proběhnou na jaře, by mohly výrazně posílit extremistické strany. Týká se to jak francouzské Národní fronty, vedené Marine Le Penovou, tak britské UKIP, nizozemské Svobodné strany Geerta Wilderse i maďarského Jobbiku. Všechny strany ovšem odmítají oficiálně antisemitismus i rasismus a své podporovatele získávají zejména populistickou obhajobou národních zájmů, projevující se zejména odporem proti přistěhovalectví.

Koncem roku ohlásily dvě z nich, totiž britská UKIP a nizozemská Svobodná strana, že založí v Evropském parlamentu společnou frakci. Všem hrají do karet i momentální těžkosti Evropské unie a tak odchod z ní je jedním z požadavků těchto extremistických stran. Ten bývá podporován velmi často i rezervovaným postojem některých politiků k Evropské unii.

Jak je to v České republice? U nás naštěstí pro malou atraktivitu geografické polohy i malého trhu práce nehrozí přistěhovalectví v té míře jako v západních zemích, kde se navíc jedná většinou o přistěhovalectví islámské. Žije u nás sice několik desítek tisíc Ukrajinců, ale ti sebou nepřinášejí výrazně jinou kulturu a náboženství, nehledě k tomu, že vykonávají většinou fyzickou práci gastarbeitrů, kterou se nikde místním jaksi vykonávat nechce. To ovšem neznamená, že si naši extremisté nenašli téma a vhodný cíl. Našli. Stal se jím vztah k tak zvaným nepřizpůsobivým občanům, z nichž část mohla navíc i imigrovat ze sousedního Slovenska, takže pojem přistěhovalectví může být i zde přítomen. Ano, jedná se o vztah k Romům.

Po politickém neúspěchu Dělnické strany sociální spravedlnosti převzal prapor extremismu ve svém vztahu vůči Romům Tomio Okamura a dlužno říci, že zatím je velmi úspěšný. Občané zřejmě na tento společenský problém hodně slyší, o čemž svědčí relativní úspěch jeho Úsvitu přímé demokracie v parlamentních volbách. Co je ale ještě horší a průkaznější, to je jeho prvenství v prosincovém žebříčku popularity dle CVVM. Potvrzením jeho populistických snah je i jmenování kontroverzní advokátky Kláry Samkové vedoucím kandidátky Úsvitu pro evropské volby. Ta – dle Lidových novin - již prohlásila, že veškeré přistěhovalectví do států Evropské unie je třeba zastavit. Přibudou-li Okamurovi hlasy i příznivců Jany Bobošíkové, Strany dělnické spravedlnosti či nového intelektuálního hnutí, nazvaného Generace identity, mohou mít i čeští extremisté zastoupení v evropském parlamentu. Přijďte proto všichni k volbám a zamyslete se nad tím, koho budete volit.

Spustit audio