Jiří Berounský: Co spojuje a rozděluje ČSSD a ANO

22. březen 2015

Sociální demokraté sněmovali minulý víkend, hnutí ANO před čtrnácti dny. Jakoby tato dvě shromáždění, jež následovala těsně za sebou, nabídla srovnání obou subjektů i bilancovala svůj vzájemný vztah.

Nejprve fakta. Sociální demokracie je tradiční, dokonce velmi starou politickou stranou, hnutí ANO je velmi mladé, vzniklé z nechuti občanů vůči politice jako takové, řečeno Václavem Bělohradským, je lapačem jejich hněvu.

Sociální demokracie měla to štěstí, že od roku dva tisíce šest byla u moci v České republice středopravicová vláda a že tedy onen hněv vůči politice byl směřován vůči pravicovým vládám, jež tehdy vládly.

Do dnešního Parlamentu se z nich dostaly ODS a TOP 09 a averzi projevuje hnutí ANO zejména proti ODS jako bývalé dlouhodobě vedoucí vládnoucí straně. Je tedy současná vláda jistým sňatkem z rozumu, což si uvědomují všichni její účastníci.

Čtěte také

Sňatkem z rozumu je proto – mluvíme teď o dvou dominantních subjektech vládní koalice, nikoliv o lidovcích – že ČSSD i ANO jsou ideologicky rozdílné subjekty a že hnutí ANO, chtělo-li do vlády, nemohlo opominout vítěze voleb, jímž byla sociální demokracie.

Čtěte také

Ony ideologické rozdíly nebyly dosud zdůrazňovány, ale tentokrát byly v obou subjektech explicitně a zřejmě záměrně pojmenovány. Andrej Babiš zdůraznil, že ANO není levicovým subjektem a že je uskupením liberálním, kdežto Bohuslav Sobotka se netajil postojem levicovým a vůči Andrejovi Babišovi zaujal až nepřátelské stanovisko návrhem na zpřísnění zákona o střetu zájmů a výhradami vůči oligarchům v této společnosti.

Sobotka, u vědomí posílení své pozice v sociální demokracii, mohl být vůči svému koaličnímu partnerovi tentokrát důraznější. K Sobotkovi a k posílení jeho pozice v ČSSD ještě dodejme, že stranické schizma, které jej mohlo znejisťovat, je velmi utlumeno, i když podpora Jeronýma Tejce při volbě statutárního místopředsedy ukazuje, že není odstraněno.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Viděno objektivně, zákulisní soupeření a výsledky voleb na místě patří k demokratickým procedurám stran, takže v tomto smyslu je Sobotkových pětaosmdesát procent normálních a velmi legitimizujících, kdežto sto procent pro předsedu hnutí ANO je poněkud podezřelé a ukazuje na ne občansky nejzdravější atmosféru v tomto subjektu.

Jakoby potvrzovalo onu politologickou výtku, že hnutí ANO je poněkud nesystémové. Příští volby ostatně ukáží, který subjekt má větší podporu občanů. Současné preference mohou být ale zavádějící.

Spustit audio