Jiří Berounský: Centrální registr účtů

4. duben 2014

Všichni bychom byli rádi, aby se snížily daňové úniky. I poslanci. Uvidíme, zda to myslí doopravdy, až se bude – někdy v dubnu - projednávat ve sněmovně návrh zákona o centrálním registru účtů, který dá nahlédnout pod ruce politikům a úředníkům. Totiž tak, že v registru okamžitě zveřejní informace o utrácení veřejných peněz.

Návrh zákona už byl málem přijat za vlády minulé koalice, ale minulý parlament jej nestačil schválit, protože došlo k předčasným volbám a návrh spadl pod stůl. Připravil jej minulý ministr financí Miroslav Kalousek, který jistě dbal na to, aby nebyly v žádném případě ohroženy skutečnosti, spadající pod ochranu osobních údajů, zejména aby se nezvyšoval okruh subjektů oprávněných prolamovat bankovní tajemství a aby tam byly jen informace, týkající se klientů příslušných institucí.

Přesto prý – jak nás informovaly před časem Lidové noviny – s myšlenkou zřízení centrálního registru účtů, projednávaného ve vládě, nesouhlasil guvernér České národní banky a argumentoval tím, že současný Informační systém datových schránek je vyhovující. Centrální registry účtů existují při tom – dle téhož listu – v Německu, v Itálii, ve Francii a ve Španělsku a uvažuje se prý o registru celé Evropské unie.

Největším nebezpečím pro přijetí účinného návrhu zákona představují – podle Respektu - pozměňovací návrhy, které mohou z návrhu učinit naprosto bezzubou normu. Nejrevolučnějším opatřením je totiž sankce, že při nezveřejnění smlouvy do tří měsíců od podpisu, přestává smlouva platit.

Autorem předkládaného návrhu zákona je poslanec TOP 09 Jan Farský, jenž se inspiroval v daném tématu na sousedním Slovensku. Ta je tak další zemí, kde zákon platí. Byl přijat za vlády Ivety Radičové již v roce dva tisíce jedenáct a poslanci i starostové si prý na nový systém zvykli. Nehledě k tomu, že zveřejněním smluv se dá i šetřit, protože každý občan si může zkontrolovat, zda se ve smlouvě nejedná o nesmyslné výdaje.

Nejhlasitější výhrady prý zaznívají od starostů, zastoupených ve Svazu měst a obcí. Jejich šéf, Dan Jiránek na příklad říká, že hlavním požadavkem, který teď visí ve vzduchu, je odklad. Cituji: Ať si to nejdřív vyzkouší stát. A až po roce do toho půjdeme my, konec citátu. A Bohuslav Sobotka? Ten by plnou verzi také odložil. To znamená bez dodržení onoho pravidla, podle nějž je smlouva bez zveřejnění neplatná.

Inu, demokracie to nemá lehké.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.