Jindřich Šídlo: Zapomeňte na průzkumy

14. říjen 2013

Někdy je užitečné podívat se do historie, neboť se tam může zračit naše budoucnost. Neplatí to samozřejmě vždy, v případě průzkumů veřejného mínění však téměř stoprocentně. Volby v Česku dopadnou vždy zcela jinak, než si všichni ještě dva týdny před nimi myslíme. A jak ukazují průzkumy.

Jen tak cvičně jsem v archivu vyhledal poslední předvolební průzkum STEM z května 2010. A je to pozoruhodné čtení. Podle něj měly totiž volby o posledním květnovém víkendu před třemi lety doapdnout následovně.
ČSSD 27 procent.
ODS 19.
KSČM 12.
TOP 09 a Věci veřejné po devíti.

Jak to dopadlo ve skutečnosti, si ještě všichni pamatujeme, ČSSD 22, ODS 20, TOP 09 skoro sedmnáct, komunisté a Věci veřejné po jedenácti. A dokonce i data, která den před volbami dostal od svých poradců předseda ČSSD Jiří Paroubek a která bychom tedy měli brát vážně, tvrdila, že se sociální demokraté mohou těšit na bezpečné volební vítězství a Jiří Paroubek na návrat do Strakovy akademie. Místo toho předseda ČSSD pár hodin po volbách oznámil rezignaci a započal tak svůj odchod do politického zapomnění.

A tak bychom mohli pokračovat dál a připomínat si, jak jsme pár dní před prvním kolem prezidentské volby letos v lednu byli přesvědčeni, že se ve finále utkají Miloš Zeman s Janem Fischerem nebo jak třeba v roce 2006 těžko někdo vážně věřil, že se sociální demokraté vytáhnou až na více než 32 procent. Což nemá být kritika předvolebních průzkumů jako takových, které prostě jen s jistou mírou pravděpodobnosti ukazují, co si lidé myslí ve chvíli, kdy se jich někdo ptá, koho možná budou volit. Jenže volit ve skutečnosti je něco úplně jiného. Zní to banálně, ale zrovna teď, na začátku předposledního týdne kampaně, je docela užitečné si to připomenout. Třeba proto, že v květnu 2010 se třetina lidé teprve čtrnáct dní před volbami rozhodla, že se akce vůbec zúčastní a dvacet procent ještě týden před volbami přemýšlelo, komu nakonec dá svůj hlas.

A letos to i vzhledem ke skutečně pozoruhodně nudné kampani to bude zřejmě vypadat úplně stejně. Nicméně, ačkoliv by to podle intenizty a zajímavosti předvolebního boje řekl asi málokdo, o tom, kdo nám bude v příštích letech vládnout, se rozhoduje právě v těchto dnech. Každá chyba může být rozhodující, každý vydařený nápad může přidat nakonec rozhodující dvě nebo tři procenta.

S jistotou dnes ale můžeme říci jediné. Volby vyhrají sociální demokraté, pokud je nevyhraje někdo úplně jiný. A do sněmovny se s velkou pravděpodobností dostane pět, šest, sedm, osm nebo devět stran. A k volbám vyrazí jistě i autor této poznámky. Komu nakonec hodí svůj hlas, nemá v tuhle chvíli ještě vůbec jasno. Jestli se ale na něco nebude zcela jistě ohlížet, jsou to volební průzkumy.

Spustit audio