Jindřich Šídlo: Vzhůru na Euro, zapomeňte

8. září 2015

A teď krátce ze sportu, ale nejen odtud. Český národní tým je od nedělního večera jistým účastníkem fotbalového mistrovství Evropy, které se bude hrát za rok v létě ve Francii.

Je to jistě pěkný úspěch, Češi na Euro postoupili už pošesté za sebou, což není v Evropě vůbec samozřejmost.

Takže gratulujeme, těšíme se do Francie a rovnou si k tomu řekněme, že to je úspěch, který jako obvykle nepřichází v nejlepší moment, při vší úctě k často podceňovaným reprezentantům.

Za normálních okolností by český fotbal musel řešit docela vážný problém.

Bývalý mezinárodní rozhodčí Libor Kovařík ukončil v půlce srpna předčasně svou kariéru na protest proti místopředsedovi Fotbalové asociace ČR (a též bývalému zaměstnanci komunistické rozvědky) Romanu Berbrovi, který podle Kovaříka přes svou partnerku, předsedkyni komise rozhodčích Dagmar Damkovou, fakticky ovládá české sudí – a tedy fakticky celý fotbal.

Čtěte také

Je to vážné obvinění, které navíc nespadlo z nebe. O Berbrovi a jeho praktikách se v českém fotbale mluví už spoustu let, pozoruhodná svědectví shromáždil třeba už před dvěma lety novinář Luděk Mádl ve své knize „Kmotr fotbal“.

Pro předsedu FA ČR Miroslava Peltu je ovšem Berbr naprosto nepostradatelný – třeba jako Vratislav Mynář pro Miloše Zemana nebo Radmila Kleslová pro Andreje Babiše.

Dagmar Damkové přešla z role na hřišti do funkce předsedkyně komise rozhodčích FAČR

Prostě jako někdo, jehož cena musí být z neznámých důvodů mnohem vyšší než problémy, které svým ochráncům permanentně způsobují.

A přesně podle očekávání zareagoval Pelta i tentokrát – sice si příští týden s hlavními postavami prozatím posledního případu promluví, ovšem zkušenosti ze všech minulých afér nabádají už teď k preventivní skepsi.

Český fotbal zažil mnoho skandálů, ty dva možná největší ale v letech 1995 a 2004. V obou případech šlo o uplácení rozhodčích a oba se odehrály těsně po postupu české reprezentace na Euro.

V roce 1996 i o osm let později Češi mimořádně uspěli a přivezli z turnaje stříbro, respektive bronz. České hvězdy podepsaly velké kontrakty v předních světových klubech – a v českém fotbale se nezměnilo skoro nic.

Čtěte také

Protože, jak známe z odposlechů z divadelní hry „Ivánku, kamaráde“, „důležitý jsou body, jedno jak už“.

A tak je velmi pravděpodobné, že i teď bude výsledek stejný. Miroslav Pelta se stal šéfem českého fotbalu před čtyřmi lety.

Pelta může vždycky říct: Za mého předsednictví postoupil národní tým dvakrát na Euro, což mimochodem znamená půl miliardu pro český fotbal jen za účast

Vypadalo to jako vtip, zvlášť když si vzpomeneme právě na případ z roku 2004, kde je Pelta coby funkcionář Sparty zachycen, jak na odposleších mluví o „cinklém“, rozuměj uplaceném, jaru.

Jenže Pelta může vždycky říct: Za mého předsednictví postoupil národní tým dvakrát na Euro, což mimochodem znamená půl miliardu pro český fotbal jen za účast.

Další stovky milionů dokázal Pelta přinést ze státního rozpočtu, teď navíc přivezl z Číny i silného sponzora pro národní tým – a ve fotbale neexistuje zřejmě síla, která by ho dokázala ohrozit.

Vzhůru na Euro, český fotbal si zřejmě musí touhle etapou projít. Člověku to tak trochu připomíná situaci v české politice v roce 2008, kdy měli dlouholetí vládci taky dojem, že se jim nemůže vůbec nic stát.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.