Jindřich Šídlo: Profesionál Rusnok

7. říjen 2013

Jiří Rusnok by asi chtěl, aby se o něm nemluvilo jako o klasickém politikovi. Je to přece odborník, který se předsedou vlády stal v podstatě náhodou, vlastně jen proto, aby si tím v budoucnu vysloužil místo v bankovní radě, zřejmě to guvernérské.

Jenže Jiří Rusnok samozřejmě je úplně normální politik, který možná nesbírá body popularity přímo pro sebe, ale pro svou vládu, tuto přípravku politiků společnosti SPOZ, zcela jistě ano. A jako politik používá Rusnok všechny ty tisíckrát prohlédnuté, omšelé finty, jako třeba tu, kterou bychom mohli pracovně nazvat „Nesouhlasím, ale je to věc pana ministra.“ To třeba když mluví o čistkách ministra dopravy a pražského lídra SPOZ Zdeňka Žáka, který se pravděpodobně uklidní teprve ve chvíli, kdy odvolá svou sekretářku a nakonec sám sebe.

Minulý týden dopadla Žákova ruka na šéfy Ředitelství silnic a dálnic, Ředitelství vodních cest a Drážního úřadu. Už v létě padnul šéf Českých drah a vzhledem k tomu, že tu Rusnokova sestava bude pilně pracovat ještě minimálně dva měsíce, zcela jistě to není konec.

Premiér Rusnok míní, že způsob odvolání tří ředitelů a výběr jejich nástupců je od Žáka „neprofesionální“, jak pravil ve včerejších OVM. Aha. Takže ministerský předseda má ve svém týmu člena, který se chová jak neřízená střela, je neprofesionální, nechápe ani základy nijak zvlášť vyspělé české politické kultury, nicméně Rusnok – citujme ho podruhé – to považuje za „minimální problém“.

Rusnok samozřejmě Žáka nechá řádit dál, protože volby se blíží a Žák, pražský lídr SPOZ, potřebuje sbírat body minimálně za aktivitu, jako muž, který se nebojí dělat kroky, na něž si nikdo jiný netroufne. Což je pravda, dělat takovéhle kroky coby ministr vlády v demisi, která nikdy nezískala ve sněmovně důvěru, to chce dost silný žaludek. (Jakkoliv Žák samozřejmě není první ani poslední, kdo něco takového dělá.)

A docela silný žaludek je potřeba i k tomu, aby někdo celou tuhle volební kampaň Zemanovců za veřejné peníze přikryl svou autoritou a dosavadní slušnou pověstí. Jiří Rusnok to ochotně udělal, jistě ví proč. Každý profesionál zná svou cenu.

Tahle je pro letního premiéra snad ale až moc vysoká.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.