Jedinečný trik čínské orchideje

24. září 2010

Rostliny si vypomáhají při opylení nejrůznějšími triky. Čínská stromová orchidej Holcoglossum amesianum nemůže spoléhat ani na vítr, ani na hmyz či jiné živočichy. Vypomáhá si jedinečným "veletočem", který provedou tyčinky s pylem, aby se dostaly do dutinky ukrývající bliznu. U žádné jiné rostliny botanici podobný způsob samoopylení nepozorovali.

Pro vznik semen je nezbytné, aby se pyl dostal na bliznu květu. Rostliny často využívají pro tyto účely živé zprostředkovatele. Kromě hmyzu, např. včel, se v roli opylovačů uplatňují i ptáci (např. kolibříci) nebo savci, např. hlodavci či netopýři. Tam, kde nejsou živí přenašeči pylu k dispozici, musí pomoci živly. Někdy se pyl přenáší větrem, jindy se jej ujme zemská gravitace a pyl padá z tyčinek na bliznu.

Orchidej Holcoglossum amesianum roste v čínských horách v nadmořské výšce od 1200 do 2000 metrů. Najdeme ji v korunách stromů. Kvete od února do dubna. V té době v její domovině vládne sucho a bezvětří. Hmyz tu prakticky nelétá a orchidej nemá naději, že jí s opylením někdo pomůže. Rostlina se nemůže spolehnout ani na pasivní vypadání pylu z tyčinek. Blizna se nachází v dobře kryté dutince, kam se pyl sám od sebe nedostane.

Čínští vědci sledovali během tří sezón bezmála dvě tisícovky orchidejí a přistihli je při velmi zvláštním způsobu opylení. Když orchidej rozkvete, vymaní se tyčinky s prašníky plnými pylu ze zvláštního obalu. Tyčinky se nejprve vztyčí a pak se začnou ohýbat směrem dolů. Prašníky přitom opíšou téměř úplný kruh a tahle elegantní křivka je zavede do zvláštní dutinky, v níž se skrývá blizna. Rostlina tak opylí sebe sama.

Pečlivý rozbor prokázal, že se semena vytvářejí, jen když prašníky opíšou dokonalý kruh a proniknou do dutiny k blizně. Žádným jiným způsobem se pyl na bliznu nemůže dostat. Rostlina při opylení plně spoléhá jen sama na sebe a ani se nenamáhá s tím, aby k sobě lákala hmyz. Za tři roky nepřistihli vědci na květnu hmyzího opylovače ani jednou. Ze stavby květu vědci usuzují, že dávní předci orchideje vylučovali v květu nektar a byli opylováni hmyzem. Život v suchém prostředí, kde se hmyz vyskytuje jen velmi vzácně, ale donutil rostlinu, aby si pro opylení vyvinula zcela novou, unikátní strategii.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.