Japonský premiér získal nový mandát

30. červenec 2001

Výsledek nedělních voleb do horní komory japonského parlamentu je velkým osobním triumfem nového japonského premiéra Džuničira Koizumiho, který nastoupil do této funkce teprve před třemi měsíci, v době, kdy další vyhlídky vládnoucí Liberálně demokratické strany vypadaly velice bídně.

Podle všech tehdejších průzkumů veřejného mínění popularita Liberálně demokratické strany trvale klesala a zdálo se, že ji nic nezachrání před tvrdou volební porážkou.

Premiér Koizumi ovšem dokázal to, co se mohlo zdát zprvu nemožné - svým zvláštním "šarmem", spíše než teoretickými rozbory, nezvyklým, sympatickým a na japonské poměry přímo "nekonformním" vystupováním, jímž se Džuničiro Koizumi na první pohled výrazně liší od ostatních, běžných politiků, vydobyl za krátkou dobu znovu své straně širokou podporu voličů a zajistil tak vládě skutečný mandát k zavedení dlouho slibovaných zásadních ekonomických reforem, které mají pomoci Japonsku překonat více než 10 let hospodářské stagnace.

"Volební výsledky jsou lepší než jsme čekali," poznamenal v pondělí premiér Koizumi, když se ukázalo, že japonská vládnoucí koalice nejen neztratila své pozice, ale dokonce posílila své postavení v horní komoře parlamentu: získala celkem 78 ze 121 míst, o něž se hlasovalo a má tak nyní 139 z celkového počtu 247 míst horní komory. O zhruba polovinu míst této komory se každé tři roky rozhoduje ve volbách.

Džuničiró Koizumi potřeboval vyhrát volby přesvědčivě - což se mu teď skutečně podařilo - aby si do budoucna udržel též funkci předsedy japonské vládnoucí Liberálně demokratické strany. Po tomto volebním výsledku se zdá, že bude hladce znovu zvolen do své funkce na sjezdu strany, který se uskuteční v září.

Ačkoli horní komora japonského parlamentu není politicky tak důležitá jako komora dolní, volby do ní se považují za zkoušku popularity vlády a za jasné znamení toho, zda voliči s vládní politikou souhlasí. A to se nyní potvrdilo. Je také samozřejmé, že teprve nadpoloviční většina v obou parlamentních komorách umožní vládě prosazovat slíbená opatření.

Japonský premiér Koizumi nyní získal tolik potřebný mandát voličů, ale jak poznamenal zpravodaj agentury Reuter v Tokiu, cesta, po níž se teď musí vydat, bude úzká - premiér musí prosazovat dlouho očekávané ekonomické reformy, aby konečně oživil více 10 let stagnující japonské hospodářství, ale je jasné, že se to neobejde bez bolestí a nikdo neví, jak dlouho voličům vydrží ochota přinášet oběti.

Překážky mu zřejmě bude klást také tradičně konzervativní křídlo Liberálně demokratické strany, které nikdy nepřijalo jeho radikální postoje a v hospodářské praxi pak někteří mocní průmysloví podnikatelé, jejichž ekonomické zájmy se nejspíše dostanou do rozporu se záměry reforem. První velkou zkouškou nového premiéra bude příprava rozpočtu na příští finanční rok.

Džuničiró Koizumi si ale věří: "Vytvářet takové prostředí, v němž ti, kdo mi oponují, budou spolupracovat, je jedním z mých hlavních úkolů," prohlásil na tiskové konferenci.

ČRo 6 / RSE

30. července 2001

rse@cro.cz

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.