Jan Macháček: Ekonomové o fotbale

17. červen 2014

To, že se intelektuálové zajímají o fotbal a mnozí o něm pozoruhodně píší, je známá věc. Koneckonců u nás Eugen Brikcius či Tomáš Kafka dokonce píší o fotbale básně. Ve světě teď ale přichází do módy, že o kopané píší ekonomové a různí ekonomičtí a byznysoví činovníci.

Tak například ekonom Anatol Kaletsky, který šéfuje Sorosovu institutu Nové ekonomie a je komentátorem agentury Reuters tvrdí, že pro brazilskou ekonomiku by bylo vlastně dobře, kdyby Brazílie nevyhrála, nebo se dokonce umístila velmi špatně.

Pokud totiž Brazílie vyhraje, je velmi pravděpodobné, že Dilma Rousseffová se stane podruhé brazilskou prezidentkou. Pokud Brazílie prohraje, budou z toho Brazilci vinit také prezidentku, a krom toho se bude dokonce počítat, kolik to celé stálo, a to se bude poměřovat neúspěchem.

Podle Kaletského je zjevné, že Rousseffová brazilské ekonomice škodí. Průměrný ekonomický růst v Brazílii činí za vlády Rousseffové pouhá 1,5 procenta ročně a sny o tom, že by Brazílie mohla předehnat Mexiko nebo Rusko, se rozplynuly.

Rouseffová přitom politicky žije z toho, že reprezentuje stejnou ideologii a pochází ze stejné strany jako její předchůdce Lula. Jenže za vlády prezidenta Luly rostla ekonomika v průměru o pět procent a Brazílie byla jednou z nejoceňovanějších světových ekonomik.

Čtěte také

Brazílie potřebuje reformy na straně poptávky: lepší vzdělávání, infrastrukturu, racionálnější daňový systém, větší otevřenost obchodu, a na to asi současná prezidentka nestačí.

Hezkou sérii připravila pro své čtenáře agentura Bloomberg. Oslovila slavné a důležité ekonomy, aby napsali komentář o fotbale a pak požádala Jima O‘Neila, bývalého šéfa Goldman Sachs a znalce fotbalu, aby to ještě glosoval.

Pokud Brazílie vyhraje šampionát ve fotbale, je velmi pravděpodobné, že Dilma Rousseffová se stane podruhé brazilskou prezidentkou

Philipp Hildebrand, bývalý guvernér švýcarské centrální banky, napsal třeba článek, že pro Švýcarsko nebyl uplynulý rok jednoduchý. Referendum proti imigraci zhoršilo vztahy s Evropskou unií a transformace švýcarského bankovnictví do postkrizového světa je vleklá a nákladná.

Švýcarský fotbal ale není tak tupý, jako je podle autora dnes švýcarské bankovnictví. Švýcarsko se může stát černým koněm celé soutěže. Během kvalifikace neprohrálo v deseti zápasech za sebou. Tým má patrně nejlepší obranu z evropských týmů. K tradiční švýcarské dobré organizaci a disciplíně přibylo mládí, dynamismus, chytrost a dravost.

A navzdory náladám proti imigraci ve švýcarské společnosti vznikl tým, který je na imigraci založen. Kapitán se jmenuje Goekhan Inler a hlavní útočník Cherdan Šakiri. Ve švýcarské lize hraje pouze sedm z 23 hráčů.

Čtěte také

Bývalý šéf Goldman Sachs Jim O’Neill oponuje a tvrdí, že Švýcarsko by nemělo být dobré ve fotbale, protože by to nebylo fér, když se mu tak daří ve všem ostatním. Když je to tak krásná země a úspěšná ekonomika, proč by mělo být Švýcarsko ještě dobré ve fotbale? Nicméně je O’Neill nalomen a připouští, že se celý svět možná mýlí, když považuje za tajného favorita Belgii – třeba je to Švýcarsko.

Bývalý hlavní ekonom ECB Otmar Issing vzpomíná zase jak v roce 1954 – když hrálo Německo finále mistrovství světa – pracoval jako číšník v rodinné restauraci ve Wolfsburgu. Celá hospoda poslouchala rádio, a vždycky když musel do sklepa pro víno, dostalo Německo gól. Pak do sklepa přestal chodit a Německo vsítilo své tři slavné góly Maďarsku, které bylo tehdy favoritem.

Ve světě teď ale přichází do módy, že o kopané píší ekonomové a různí ekonomičtí a byznysoví činovníci. Na snímku ghanský fotbalista Asamoah Gyan

Issing si ale myslí, že Německo letos nevyhraje. Tým má prý nejlepší za sebou, ostatně podobně jako německá ekonomika.

Jim O‘Neil to glosuje tak, že by možná nebylo od věci, kdyby podobně byla řízena měnová politika ECB. Před klíčovým hlasováním by měli poslat Němce do sklepa pro víno.

Snad stojí ještě za zmínku, že Mervyn King – bývalý guvernér Bank of England – zase konstatuje, že co se týče inteligence, nelze prý anglické reprezentanty srovnávat s německými. Zdaleka nejinteligentnějším anglickým hráčem je prý Wayne Rooney.

autor: Jan Macháček
Spustit audio