Jan Jůn: Mayová přednesla zásadní projev, jak dál s brexitem, ale pochybnosti trvají

2. březen 2018

Zajímavý, smířlivý, detailní, ale zároveň stále připomínající onu dosavadní snahu o vybírání třešniček na dortu a nejasný v řadě bodů.

Ano, jde o projev premiérky Mayové, který měl být po dvaceti měsících od referenda, po prosincové „téměř dohodě“ o první kapitole vyjednávání a po dvou dlouhých výjezdních jednáních vlády zásadním společným stanoviskem k postupu dalšího vyjednávání s Evropskou unií a o budoucích vztazích po brexitu.

Přiznejme premiérce, že projev nevyzněl zdaleka tak nepřátelsky a nesmiřitelně, jako některé v posledních dnech a že opravdu obsahoval podobné náznaky možné dohody jako její projevy z paláce Lancaster House a z Florencie.

Lze také ocenit její snahu říci konečně otevřeně obyvatelům Spojeného království to, co už mnozí dobře vědí, že totiž brexit nebude zdaleka tak jednoduchý a pro zemi prospěšný, jak tvrdí brexitáři v její rozdělené vládě. Ano, přece je jasné, že snahy nakreslit kulatý čtvereček jsou jaksi odsouzené k nezdaru, nemluvě už o tom sníst koláč a zároveň jej stále mít.

To bylo třeba zřetelně slyšet v jejím ubezpečení, že trvá na neexistenci hranice na irském ostrově, ale přitom zároveň naznačovala, že existují elektronické hraniční kontroly, které by se daly použít. Prohlásila také, že Británie nezůstane ani v celní unii, ani ve společném trhu unie a zároveň navrhovala způsoby, jak by mohly dál fungovat.

Přiznejme premiérce Mayové, že projev nevyzněl zdaleka tak nepřátelsky a nesmiřitelně, jako některé v posledních dnech

Zvážit své rozhodnutí

Dále důrazně zopakovala, že brexit je výsledkem všelidového hlasování a že bylo rozhodnuto o „převzetí kontroly našich hranic, zákonů a financí“, ale dodala smířlivě, že „nebyly odhlasovány méně přátelské vztahy s našimi sousedy“.

Mezi jiným pak vytipovala pět bodů, podle kterých bude možné posuzovat postup vyjednávání s unií. Že tedy každá dohoda musí respektovat výsledek referenda, nesmí se později rozpadnout, musí chránit pracovní příležitosti i bezpečnost, musí být v souladu s tím, jakou zemí chce Británie být (tedy moderní, vstřícná navenek a tolerantní) a že každá dohoda musí stmelit unii národů Spojeného království. „Chceme budovat lepší budoucnost pro naši zemi a být národy inovátorů,“ dodala.

Jiná její tvrzení je možné prostě označit za další taktické manévrování před nadcházejícím vyjednáváním s unií a mnozí experti jsou proto zklamáni. Jakoby těch třešniček na dortu chtěla ještě více a unie by měla přijít s řešeními.

Co však mohli očekávat, když situace je opravdu složitá a už brzy se má začít opět vyjednávat, brexitáři dál volají po tvrdém brexitu a proevropané po setrvání v unii, nebo alespoň v jejím společném trhu a celní unii.

Jan Jůn

Po zveřejnění návrhu znění první části brexitové dohody z prosince Evropskou komisí a po projevu oblíbeného bývalého premiéra sira Johna Majora jen o pár hodin později, to spíše bude jeho projev, se kterým budou prožívat mrazivý víkend. Podle něj vláda musí změnit směr, neboť některé rady, kterých se Mayové dostává z řad menšinové skupiny brexitářů vlastní strany, nejsou v zájmu budoucnosti země a brexit by přinesl zemi oslabení, snížení prosperity a zredukování jejího postavení na světové scéně.

Dodal pak, že mnoho voličů nyní ví, že je brexitáři před referendem klamali nerealistickými a směšnými sliby a mají tedy právo znovu zvážit své rozhodnutí. Zda tak učiní, uvidíme v nadcházejících měsících.

autor: jj
Spustit audio