Jan Jůn: Britové, Evropská unie, IS a porážka Napoleona u Waterloo...

19. červen 2015

Britský premiér David Cameron trávil pátek na bezpečnostní konferenci Globsec v Bratislavě. Tam také jednal se slovenskými představiteli o jím navrhovaných reformách Evropské unie před plánovaným referendem o setrvání v ní.

Předtím v Londýně hostil předsedu Evropského parlamentu Martina Schulze, se kterým si však příliš neporozuměl ohledně sociálních dávek pro migranty z unie. Mezitím v Londýně plánovalo sedm poslanců - tři konzervativní, tři labourističtí a jediný poslanec strany UKIP - ohlášení předreferendové kampaně za odchod z unie.

Camerona ovšem na bratislavské konferenci zajímalo cosi jiného, nyní také v ohnisku pozornosti médií. V projevu tam totiž vyvrátil obvinění některých britských muslimských vůdců, že státní aparát a policie nebrání útěkům zfanatizovaných jednotlivců a rodin do tzv. Islámského státu v Sýrii a Iráku.

V poslední době tak učinily nejen tři britské muslimské sestry s devíti dětmi - i když bez manželů, kteří, jak si stěžovali v médiích, byli opuštěni v severoanglickém Bradfordu - ale i sedmnáctiletý mladík z nedalekého Dewsbury, který se stal sebevražedným atentátníkem v Iráku. Mezitím další mladý muž z města High Wycombe u Londýna zahynul v bitvě s armádou na straně islamistických milic al-Šabáb v Somálsku.

Čtěte také

Britský premiér proto zdůraznil, že samy muslimské komunity, jejichž vůdcové kritizují policii, by si měly pohlídat své členy ohledně radikalizace a spolupracovat s policií.

Už i proto, že někteří jejich členové souhlasí s islamistickou ideologií, která segreguje a plodí terorismus a i když jej sami nepodporují, ovlivňují mladé v její prospěch a pěstujív nich předsudky.

V londýnské katedrále sv. Pavla proběhly za účasti členů královské rodiny oslavy dvoustého výročí porážky Napoleona u Waterloo

"Pokud jste chlapec s problémy, který je rozhněvaný na svět, nebo dívka hledající identitu, něco, v co by mohla věřit, pokud je něco takového na internetu, nebo dokonce v částech místní komunity, pak je to menším skokem od britského "náctiletého" k bojovníku IS, nebo k jeho nevěstě, než u někoho, kdo nebyl takto ovlivněn," řekl Cameron.

Britové ovšem v tomto týdnu také dál oslavovali. Po Magně Chartě totiž přišlo dvousté výročí konečné porážky Napoleona u Wóterlů, nebo Waterloo, po které jej čekal exil na ostrově sv. Heleny a Evropu dlouhý mír. Kromě oslav v londýnské katedrále sv. Pavla za účasti členů královské rodiny, se konaly vzpomínky a odhalení pomníku nedaleko známé mohyly přímo na bojišti u Bruselu.

Čtěte také

Britové vévodu Wellingtona mohutně oslavují i přesto, že bez pluků pruského maršála Blüchera by bitvu těžko vyhrál a na bojišti se také přátelsky sešli potomci tří hlavních aktérů bitvy a o víkendu se v dobových uniformách odehraje bitva znovu, tentokrát v podání pěti tisíc amatérských herců.

Francouzi ovšem tvrdí, že odchod Britů z unie by byl pro Londýn mnohem horší než Waterloo pro Francii, což ale Cameron zřejmě dobře ví.

autor: jj
Spustit audio