Jan Bednář: Severní Korea upevňuje stalinský režim

17. prosinec 2013

Severní Korea si v úterý oficiálně připomínala druhé výročí úmrtí Kim Čong-ila, dlouholetého severokorejského diktátora a otce nynějšího vládce této země Kim Čong-una. Slavnostního ceremoniálu v hlavním městě Pchjong Jangu se účastnily tisíce vysoce postavených úředníků a vojáků, kteří nejen okázale vzdávali hold zesnulému vůdci, ale zároveň i přísahali věrnost jeho synovi. Bezpočet obyčejných lidí přinášel květiny a klaněl se donekonečna před pomníky tamních tyranů.

Vedle uctění památky zesnulého byla adorace poměrně mladého Kim Čong-una hlavním účelem celé vzpomínkové akce.

Vládnoucí rodinná dynastie je jistě v komunistické Severní Koreji dobře zabezpečená, vždyť i Kim Čong-il, který právě před dvěma lety zemřel, zdědil kdysi veškerou politickou moc po svém otci Kim Ir-senovi. Teprve ten se sám dostal k moci násilím za komunistické revoluce a korejské války na začátku 50. let minulého století. Dynastie tedy má už více než 60ti leté trvání.

Nynější severokorejský diktátor Kim Čong-un, kterému je podle veřejně dostupných informací „přibližně 30 let“, nemá však zřejmě dosud všechno úplně pod kontrolou. Už to, že nastoupil na místo „vůdce“ jako nejmladší syn zesnulého Kim Čong-ila, je divné. Proč si otec raději nevybral nejstaršího syna, jak se to v dynastiích dělá, se asi nikdy nedovíme. Ale pravda je, že si ho zvolil za svého nástupce už před smrtí.

Další podivnost a nejistota: tak mladý muž v čele nevyzpytatelné diktatury je vlastně sázkou do loterie. Nikdo neví, jak se opravdu zachová a je docela možné, že část severokorejské vojenské a státní „elity“ ho zpočátku nemusela brát dost vážně. Ale jen do doby, než se ukáže, že je stejně krutý a nemilosrdný jako byl jeho otec a děda a že se ho všichni musí strašně bát.

Stalinismus v Severní Koreji se nyní znovu upevňuje. Mladý diktátor tvrdě prosazuje svou moc a nešetří dokonce ani vlastní rodinu. Minulý týden nechal popravit svého strýce Čang Song-tcheka, manžela sestry svého otce.

Jak ta se na to asi dívá? Dnešního ceremoniálu v Pchjong Jangu se neúčastnila a možná už je také ve vězení. A co ostatní příbuzní a vysoce postavení činitelé? Nikdo neví, jak daleko bude Kim schopen zajít.

Ale už to, že neváhal zlikvidovat svého strýce a mentora, o němž se praví, že zařídil jeho hladký nástup k moci, je varovné. Nemilosrdnost k blízkému okolí je znakem té nejhroznější tyranie. A ta zřejmě Severní Koreu ještě čeká.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.