Jan Bednář: Severní Korea střílí rakety do moře

20. květen 2013

Nebývalá vojenská aktivita Severní Koreje v těchto dnech opět vyvolává napětí na Dálném východě a problémy v mezinárodních vztazích. V sobotu vypálil severokorejský režim tři rakety krátkého doletu, což stačilo jako varování k tomu, aby si vysloužil kritiku generálního tajemníka OSN.

Pan Ki-mun, který byl o víkendu na návštěvě v Moskvě, vyzval představitele Severní Koreje k větší zdrženlivosti a k návratu k jednacímu stolu se světovými mocnostmi. „Je třeba, aby Severní Korea začala usilovat o snížení napětí na Korejském poloostrově a aby obnovila rozhovory se západními mocnostmi o svém jaderném programu,“ prohlásil podle ruské agentury Itar-Tass generální tajemník OSN Pan Ki-mun. V této souvislosti nabídl pomoc OSN při vyjednávání a vyjádřil naději, že Pchjong-jang se napříště vyvaruje dalších siláckých gest, podobných tomu sobotnímu.

V tom se ale zmýlil a krátce po jeho vystoupení před novináři v Moskvě vystřelil Pchjong-jang svoji čtvrtou raketu. A zdá se, že ani to zdaleka není konec.

V pondělí ráno vystřelila Severní Korea již pátou a v poledne svoji šestou raketu krátkého doletu během uplynulých tří dnů. Všechny sice spadly do Japonského moře a nezpůsobily zřejmě žádné hmotné škody, ale vyvolávají nemalé obavy sousedních zemí, zejména Jižní Koreje a Japonska.

Není divu. Po agresivní rétorice Pchjong-jangu v minulých měsících, kdy severokorejský režim vyhrožoval dokonce jaderným útokem proti Spojeným státům americkým, mají západní spojenci na Dálném východě k takovým obavám docela vážný důvod.
„Provádíme intenzivní vojenská cvičení, abychom posílili naši obrannou kapacitu,“ uvedla dnes severokorejská tisková kancelář a dodala: „Naše armáda podniká tato cvičení, aby čelila vojenským opatřením Spojených států a Jižní Koreje, což je legitimní právo každé suverénní země.“

Jihokorejských odborník v otázkách obrany ovšem považuje tuto taktiku Pchjong-jangu za znamení, že severokorejský režim je v této chvíli asi ochoten vyjednávat, jen nechce ztratit tvář. Britské agentuře Reuters řekl, že Severní Korea disponuje arzenálem několika stovek raket krátkého a středního doletu. A toto napínání nervů proto může trvat ještě hodně dlouho.

Rozhodujícím činitelem politiky na Dálném východě ovšem zůstává Čína, jediný dosavadní spojenec Pchjong-jangu na mezinárodní scéně. A zdá se, že i Pekingu začíná se Severní Koreou docházet trpělivost. Nedávno Čína souhlasila se zpřísněním sankcí proti Severní Koreji.

A zástupce čínského ministerstva obrany dnes uvedl, že Čína pozorně sleduje vývoj na Korejském poloostrově a její představitelé hovoří o větší obezřetnosti. Dokonce i čínský tisk, který je dosud plně v rukou čínské vlády, si dovoluje větší kritiku Severní Koreje a v těchto dnech nastolil otázku, jaké výhody má pro Čínu dosavadní čínsko-severokorejská aliance.

Změna politiky Pekingu by měla na tamní vývoj bezpochyby zásadní vliv.

autor: Jan Bednář
Spustit audio