Jan Bednář: Politickou krizi v Thajsku řeší armáda

20. květen 2014

Vládní krize v Thajsku vstoupila do nové fáze. Armáda obsadila televizní a rozhlasové stanice a vládní budovy, které několik měsíců okupovali protivládní demonstranti, zablokovala silnice kolem hlavního města Bankoku, oficiálně zavedla cenzuru a vyhlásila v zemi stanné právo.

To vše údajně proto, aby obnovila pořádek a podpořila důvěru investorů. Minimálně v tomto posledním bodě se ale zatím vyhlášení stanného práva míjí účinkem, neboť ceny thajských akcií na světových burzách v reakci na nejnovější vývoj rychle poklesly, i když není vyloučeno, že se časem opět vzpamatují a vrátí se na svou dosavadní úroveň.

Přesto všechno lze vlastně zásah vojáků přivítat.

Armádní puč v Thajsku totiž není protiprávní, a vedení armády dokonce popírá, že by chtělo provést státní převrat – vyhlášení stanného práva se opírá o platný zákon, který to vojsku umožňuje jako krajní opatření v době krize. Současná prozatímní vláda nadále zůstává u moci a na rozložení politických sil se nic nemění, i když o tom, že v Thajsku vládní krize skutečně existuje, nikdo nemůže pochybovat.

Čtěte také

Nepokoje a protivládní demonstrace se tam táhnou už řadu měsíců. Koncem loňského roku je vyprovokovalo rozhodnutí tehdejší thajské premiérky Jinglak Šinavatrové rozpustit parlament a vypsat nové volby. Dohoda vlády s početnou opozicí v parlamentu tehdy nebyla možná, premiérka byla obviněna z korupce a její rozhodnutí rozpustit parlament se zdálo být jedinou možnou cestou vpřed.

Avšak thajské protivládní síly se nestavěly jen proti premiérce Šinavatrové, ale také proti jejímu záměry uspořádat nové volby, po nichž by konečně mohl nastoupit funkční parlament. Obávaly se totiž – zřejmě oprávněně – že v nich nezvítězí.

Demonstranté v Thajsku

Thajská demokracie se tak dostala do slepé uličky, z níž dosud nevybředla. Únorové předčasné volby opozice bojkotovala a svým jednáním nakonec zmařila. Před měsícem pak byla premiérka skutečně odsouzena za korupci, odstoupila ze svého úřadu a předala moc prozatímní vládě.

Nenáviděná premiérka je sice pryč, ale situace vyřešena není. Východiskem by asi byly nové předčasné volby, které požadují účastníci provládních demonstrací, ty však nadále dosavadní protivládní hnutí nechce.

Čtěte také

Svým způsobem možná opravdu Thajsko nakonec vyvede z vleklé politické krize právě armáda. Vrchní armádní velení hned vyzvalo stoupence vládního i protivládního tábora, aby přestali s demonstracemi, a předešli tak násilným střetům s vojáky. A skutečně první demonstrace už byly odvolány.

Velení thajské armády také vyzvalo znepřátelené politické strany, aby spolu konečně začaly jednat. Je jasné, že teprve jejich dohoda by krizi mohla vyřešit.

V současném Thajsku tak vidíme něco, co by se mělo zapsat do učebnic politologie jako rarita – zásah armády jako neutrální politické síly do demokratického procesu v zájmu normálního fungování demokratického systému.

autor: Jan Bednář
Spustit audio