Jak vypadala Meresamun?

21. září 2010

Oživlé mumie jsou oblíbenou rekvizitou autorů druhořadých hororových filmů. Egyptologové se na ně obvykle dívají s despektem. Američtí kriminalisté "oživili" mumii starou 2800 let a vysloužili si za to od vědců vrcholné uznání.

Mumie kněžky thébského Amonova chrámu Meresamun spočívá už bezmála tři tisíciletí v těsném sarkofágu. Poslední desetiletí tráví v depozitáři Orientálního ústavu Chicagské university. V péči ji má egyptoložka Emily Teeterová. Ta udělala z Meresamun "hvězdu" výstavy zaměřené na život staroegyptských žen a staroegyptskou hudbu. Nešlo o náhodné spojení. Meresamon působila v Amonově chrámu jako kněžka, hudebnice a zpěvačka.

S pomocí moderní techniky nahlédli vědci a po nich i návštěvníci výstavy do nitra sarkofágu. Špičkový počítačový tomograf pořídil celkem 256 snímků mumie a z nich pak vědci vytvořili její virtuální model. Návštěvníci byli pohledem na mumii unešení. Zároveň jim však něco chybělo.

"Jak vlastně za svého života vypadala?" ptali se Emily Teeterové.

Teeterová původně o rekonstrukci podoby staroegyptské kněžky neuvažovala. Připadalo jí to přeci jen poněkud "pouťové". Ale nakonec přizvala ke spolupráci Michaela Brasella, který pro policii pořizuje podle dochovaných ostatků kreslené portréty neidentifikovaných obětí. Dalším pozvaným expertem byl Josh Harker, který využívá pro ty samé účely špičkový počítačový software. Brasell a Harker pracovali samostatně a práce si navzájem ukázali, až když byly hotové. Obě rekonstrukce se hodně podobají. Hlavní rozdíly jsou ve tvaru brady a nosu. Ženy na obou portrétech však mají stejně otevřený skus, stejný tvar lícních kostí a očí. S kosmetickými úpravami portrétů pomáhala oběma kriminalistům Emily Teeterová.

Vycházela přitom z maleb dochovaných na stěnách chrámu. Meresamun podle nich dostala hřívu černých hustých vlasů sčesaných za uši a dobové nalíčení.

"Vypadá jako Egypťanky, které můžete dneska potkat v Karnaku," říká Emily Teeterová.

Zvukovou podobu této zprávy můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 26.6.2009 v 9:00. S Meresamun se můžete spřátelit také na Facebooku.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.