Jak se utíkalo na Západ? I vrtulníkem, vzpomíná historik

18. srpen 2015

Před 40 lety zažila česká železná opona jeden z nejodvážnějších útěků z komunistického Československa do Rakouska. Na pole k Dolní Vltavici z rakouské strany Lipna přiletěl soukromý vrtulník pilotovaný americkým vietnamským veteránem Barry Winslow Meekerem. Ten měl vyzvednout čtyři občany NDR, kteří se snažili utéct na Západ. Útěk skončil střelbou, do bezepčí se dostali jen tři z nich.

„Komunistická rozvědka měla informace o tom, že převaděčská skupina chystá další operaci,“ řekl v našem vysílání historik Ivo Pejčoch.

Proto čekali pohraničníci vybaveni kulometem, který potom pilota zasáhl. „Přestože byl postřelen, podařilo se mu s většinou uprchlíků odletět, a přistát v bezpečí u nemocnice v západním Německu.“

„Meeker jako velmi zkušený pilot a veterán z Vietnamské války i s prostřelenou rukou zvládl stroj manévrovat a přeletět s ním hranici,“ dodal historik.

Na poli zůstali dva ze skupiny: pilotův pomocník a jedna z uprchlic, kteří později stanuli před československým soudem a skončili ve vězení.

Celý případ byl na rozdíl od ostatních útěků režimem velice široce medializován. „Jednak událost proběhla německým i rakouským tiskem, Meeker dával rozhovory televizním štábům.“

„Jeden z důvodů byl také ten, že celou událost viděla řada svědků na naší straně, takže tehdejší československá propaganda na to byla nucena nějak reagovat,“ tvrdí Pejčoch.

Režimu se hodilo, že byl Meeker bývalým majorem amerického letectva. „Bylo to předkládáno jako pirátský čin amerického žoldáka, jeho vojenská minulost i válka ve Vietnamu se docela hodily.“

Nešlo o jediné útěky s pomocí vrtulníků. Tento způsob využívali hlavně východní Němci.

„Vrtulník letěl těsně nad zemí, takže se dostal pod československý radarový štít, a přistával několik kilometrů za hranicí, kde nabral posádku a okamžitě se vracel zpátky, celá akce trvala třeba jen 2 minuty,“ vysvětlil historik.

Ten soudí, že pokud se místa pro tento manévr vybírala náhodně a pravidelně se střídala, nebylo možné akcím zamezit a většinou se o nich ani nevědělo.

„Útěky organizovaly uprchlické organizace, které sídlily v západní Evropě. Kromě letů vrtulníkem používaly celou řadu dalších způsobů, jak lidi dostat na Západ,“ shrnul Ivo Pejčoch.

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio