Jak se mohou státy bránit informačním e-diverzím?

31. květen 2015
Za hranou

Dnešní pořad je o otevřenosti, dostupnosti a globálnosti internetu. To přináší nejen svobodu, ale také ohrožení naší svobody.

„Není možné tolerovat, aby se na sociálních sítích hemžily fašizující výroky, o kterých se nakonec dočteme, že vlastně pocházejí z jedné dílny, která má svou adresu kdesi v Rusku“, říká bývalý poradce Václava Havla Pavel Fischer.

„Čím mladší je publikum a čím dále půjde čas, tím jsou lidé ‚línější' dohledávat si některé informace. A právě sociální sítě a nová media jsou prostředkem k tomu, aby se jim podsouvaly klíčové informace z některých vládních strategií“, tvrdí Jan Kužvart, expert na e-diplomacii.

„Informační operace, nebo také informační válka, je ze své povahy agresivní metodou, kdy se záměrně konzumentům nenabízejí názory, ale prosazují se. Jde tedy o přesvědčení, ne o nabídnutý dialog“, říká Tomáš Maďar, analytik AMO.

„Jde o přípravu akceptace určitých myšlenek, o jinou formu války. Je zajímavé, jak se mění poměr mezi bojovou silou a touto ‚zabezpečovací silou'," podotýká gen. v záloze František Mičánek z Centra vojenských a bezpečnostně-strategických studií Univerzity obrany.

A co si o e-diplomacii myslí první host, pořadu Daniela Lenčéš Chalániová, PhD., vedoucí katedry mezinárodních vztahů a diplomacie Anglo-americké Univerzity v Praze?

Technologie informačních operací rozebírá Tomáš Maďar. Na příkladu ruských medií ukáže, jak současný Putinovský režim využívá placených „spindoktorů" nejen k ovlivňování veřejného mínění na Západě, ale také v samotném Rusku. Jak se internetoví „trollové" (nejen ruští) nabourávají do protiruských blogů a jak podobným útokům čelí Izrael?

autor: dst
Spustit audio