Izraeli hrozí další teroristické činy

5. březen 2001

Nově zvolený předseda izraelské vlády Ariel Šaron dokončil sestavování svého kabinetu v okamžiku, kdy se očekávají další teroristické útoky islámských extrémistů. Izraelská policie varovala v pondělí židovské občany před dalšími teroristickými činy militantních skupin.

V neděli spáchal jeden Palestinec sebevražedný pumový útok na přeplněné ulici v izraelském přístavním městě Netanja: zabil přitom 3 starší židovské osoby a dalších skoro 70 lidí bylo při tomto incidentu zraněno.

Dav Izraelců se v zápětí zřejmě pokusil vzít spravedlnosti do svých rukou: zbil a těžce poranil jednoho palestinského muže v blízkosti teroristického útoku a izraelská policie pak zadržela několik lidí, kteří se měli účastnit lynčování. Nově zvolený předseda izraelské vlády Ariel Šaron na základě toho vyzval občany k umírněnosti a americké ministerstvo zahraničí naléhá na Izrael a Palestince, aby se snažili řešit spory mírovou cestou a aby obnovili styky v zájmu bezpečnosti.

Oficiální statistiky uvádějí, že od začátku palestinského povstání, které propuklo před 5 měsíci po neúspěšném mírovém vyjednávání, zahynulo nejméně 341 Palestinců, 13 izraelských Arabů a 65 Židů.

S nástupem nové izraelské vlády se ale čekají další teroristické činy a islámská militantní skupina Hamas pohrozila, že její členové uskuteční asi 10 sebevražedných pumových útoků, jakmile se Ariel Šaron chopí moci.

Nová vláda má být tzv. vládou "národní jednoty" a teprve o víkendu se Šarovovi podařilo dokončit sestavování kabinetu - zasednou v něm, vedle zástupců pravicového seskupení Likud a levicové strany Práce, i členové ultra-ortodoxní židovské náboženské strany Shas.

73-letý bývalý armádní generál Šaron před premiérskými volbami sliboval, že potlačí vzpouru Palestinců dříve, než s nimo začne znovu jednat o míru, ale jak bude nyní postupovat, není ještě jasné. Na nejnovější teroristický útok v městě Netanja reagoval Ariel Šaron pouze obviněním Jásira Arafata, že nedělá nic proti tomu, aby podobným masakrům zabránil.

Avšak Jásir Arafat na to v pondělí odpověděl, že Palestinci budou pokračovat v povstání proti Izraeli - dokud, jak řekl, nezavlaje palestinská vlajka nad Jeruzalémem.

Laureát Nobelovy ceny míru Šimon Peres, který má jako zástupce levicové strany Práce nastoupit v Šaronově koaliční vládě do funkce ministra zahraničí, mezitím naznačil, že Izrael bude asi muset hledat takové řešení zásahu proti islámským extrémistům, které nepoškodí široké vrstvy palestinských obyvatel. Jinak tito lidé podle jeho názoru jen dále zahořknou.

ČRo 6 / RSE 5. března 2001

rse@cro.cz

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.