Ivan Hoffman: Selský rozum

26. duben 2023

Neumím si představit literární porotu, která by knihou roku zvolila Vidlákovy kydy o zemědělství. Vidlákův venkovsky zasvěcený a současně nenucený styl, ve kterém se pragmatizmus snoubí s nostalgií za světem, co nám mizí pod nohama, může skutečně ocenit asi jen jiný vidlák. Proto jsem Danieli slíbil, že na jeho knihu kolegiálně napíšu recenzi.

Vidlákovy kydy o zemědělství jsou výběrem textů s tematikou pěstitelství, chovatelství, které Vidlák publikoval na svém blogu v posledních sedmi letech.

Čtěte také

Jde o komentovanou literaturu faktu, o postřehy, rady a návody, jak nebýt zcela závislý na supermarketu a docílit jisté potravinové soběstačnosti. Tím pádem je to kniha o svobodě. Vidlák je pokušitel konzumních duší, do kterých zasévá neklid: Co kdybych si i já dopěstoval vlastní zeleninu?

Co když existuje i jiná možnost než provozovat „toxic shopping“ a vysedávat v bytě u televize? Třeba bych se také uměl postarat o několik slepic a zvládl zasadit ovocné stromy…

Vidlákovy kydy o politice?

Vidlákovy kydy o zemědělství obsahují v citlivě vyváženém poměru motivaci a demotivaci. Ukazují, čeho lze dosáhnout, když má člověk chuť a kuráž pracovat rukama, a varují před iluzí, že netřeba pracovat hlavou.

Čtěte také

Je to i čtení o tom, co nefunguje, do čeho se nepouštět, co nebrat. Vidlák vlastně píše o životním stylu. Hledá recept na poctivý život v drsných podmínkách globální bezohlednosti a ideologického fanatizmu. Selským rozumem se probírá tím, co zbylo po předcích u vědomí procesů, které jsou nezvratné, a nelze jinak než se na ně adaptovat.

Vidlák se kolem sebe rozhlíží pokorně, ale také s protestantským sebevědomím. Odmítá být za blbce. Jak předesílá ve svém blogu, nenabízí pravdu, ale názor. Ví, že se může mýlit, a vymiňuje si právo změnit názor. Těm, co potřebují jistotu, doporučuje Českou televizi, která má vždycky tu jedinou pravdu a nikdy se nemýlí. Vidlák je živoucím důkazem, že selský rozum je politicky atraktivní, že je po něm rostoucí poptávka.

Ivan Hoffman

Poté, co si Vidlák udělal pořádek ve své zemědělské publicistice, vyhlíží jeho stále se rozšiřující publikum stále častěji Vidlákovy kydy o politice. Ty by už dnes vydaly na podobně čtivou knížku, jako je ta o zemědělství. Nadhodím Danielovi, aby přemýšlel o volném pokračování a vydal bestseller „Vidlákovy protivládní kydy“.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio