Ivan Hoffman: Sázka na bezejmenné

19. září 2018

Kandidatura Tomáše Petříčka na funkci ministra zahraničí naznačuje, že sázka na bezejmenné, kterou pozorujeme u nových protestních stran, se může stát trendem i v politických stranách tradičních, zavedených.

Kvalifikací Tomáše Petříčka není jeho studium, stáže, či asistování europoslanci. Především těží z toho, že v jeho třiceti sedmi letech zřejmě nebude handicapován nějakými kostlivci ve skříni.

Petr Hartman: Hamáček prohrál boj o jmenování Pocheho

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Když nechcete bojovat, musíte ustoupit. Platí to i pro Jana Hamáčka. Ten dosud vyčkával, zda se soupeř sám nevzdá.

Pokud v minulosti při obsazování prestižních funkcí hrálo roli, jaké má politik zásluhy, respektive čím může své straně ve vysoké politice prospět, dnes je prioritou, aby ji nepoškodil a tomuto požadavku nejlépe odpovídají straníci, kteří to ještě nikam nedotáhli a tím pádem se ani do ničeho nenamočili.

To, co v přímém přenosu sledujeme, je úpadek politiky jako řemesla. Nepřihlížíme konkurenci osobností, které si vychovaly politické strany tak, že se identifikují s jejich hodnotami a programem. Přihlížíme kariérnímu vzestupu úředníků, manažerů, připravených zúřadovat příslušnou agendu.

Volba bezejmenného manažera

Není úplně pravda, že u těchto politiků – manažerů nevíme, co od nich můžeme očekávat. Víme, že od nich lze čekat cokoli. Jsou to straníci nadstraničtí, univerzální a apolitičtí, kterým zřejmě patří budoucnost.

Ondřej Konrád: Alternativa pro zamini

Miroslav Poche

Je poziční válka o ministerstvo zahraničí u konce a prezident opět triumfuje? Na prvý pohled to tak vypadá. Ale možná jen pokud jde o čistě formální stránku věci.

Zatímco setrvačně vnímáme politiku jako střet názorově, hodnotově či ideově vyhraněných politických stran, reprezentujících hlavní názorové proudy ve společnosti, hrají názory, hodnoty a ideje v politice stále menší a dnes už pouze periferní roli.

Politika se zredukovala na technologii moci, na politický marketing a strany už soutěží pouze o to, kdo bude zajišťovat servis pro nevolené elity, které díky svému bohatství drží reálnou moc.

Novinář Ivan Hoffman

To, že tradiční politická strana neobsadí ministerstvo zahraničí renomovaným profesionálem, přestože několik takových má, ukazuje na kolaps stranických struktur, stranické hierarchie, kterou vytěsnil klientelismus a protekce.

Paradoxem je, že má-li někdo zúřadovat tento úpadek politiky, volba bezejmenného manažera má vlastně logiku. Je dobře možné, že Tomáš Petříček to dá.

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio