Ivan Hoffman: Fraška a důstojnost u soudu

8. listopad 2017

Pozdvižení, o které se u Obvodního soudu pro Prahu 1 postarala soudkyně Helena Králová, když odposlechy v kauze trafik pro poslance označila za nezákonné, bylo možná zbytečné.

Mluvčí soudu totiž později uvedla, že nezákonnými shledala pouze dvě sms zprávy, které jsou součástí trestního spisu, nikoli tedy všechny odposlechy.

Žalobci, obžalovaní, obhájci a odborná veřejnost se už všichni nepochybně nemohou dočkat ústního zdůvodnění verdiktu, které soudkyně slíbila poskytnout při dalším jednání ve věci.

U soudkyně Králové není o překvapení nouze. Kvůli tomu, že v řadě případů nerespektovala závazné právní názory nadřízených soudů a nezbývalo, než jí případy po letech odebírat a svěřovat je jiným soudcům, čelí kárné žalobě ministra spravedlnosti.

Soudkyně Helena Králová označila odposlechy za nezákonné při hlavním líčení v případu takzvaných trafik pro poslance

Soud, nikoli fraška

Co odborné veřejnosti může připadat jako jednání kontroverzní či nekompetentní a co laická veřejnost vnímá jako zesměšňování justice, může těšit obžalované. Nebylo by žádným překvapením, kdyby expremiér Nečas s manželkou pozvali soudkyni Královou na dobrou večeři, neboť bez ní by v jejich kauzách bylo dávno rozhodnuto a nepochybně vědí jak.

Kárnou žalobu ministra na soudkyni Královou má na stole správní soud. Jak s ní naloží, to lze při zkušenostech s naší justicí pouze věštit, nikoli předvídat. Z toho, co se včera událo je patrné, že ministr měl rovnou využít svého práva dočasně soudkyni zprostit funkce.

Prospěl by tím samotné soudkyni, pověsti Obvodního soudu pro Prahu 1, ale také celé české justici a konečně i ideji právního státu. Na právní stát může spoléhat veřejnost pouze tehdy, když počínání soudů neodporuje zdravému rozumu a když je předvídatelné.

Ivan Hoffman

Jak nakonec soudkyně vysvětlí žalobci a obhájci svůj názor na přípustnost či nepřípustnost odposlechů, už nic nezmění na postřehu ministra spravedlnosti, že kvůli jednotlivé soudkyni Heleně Králové je ve společnosti ohrožena „důvěra v nezávislé, nestranné, odborné a spravedlivé rozhodování soudů“.

Budiž zdůrazněno, že důležitější než jak soud rozhodne, je, aby se jednalo o soud, nikoli o frašku. Fraška reálně hrozí, když důstojnost soudu ohrožuje soudce a soudkyně.

Autor je komentátor Deníku.

autor: iho
Spustit audio