Ivan Hoffman: Diplom na zdi

2. říjen 2019

K umění přežít patří schopnost předcházet nepříjemnostem. Zpravidla se nevrháme hlavou proti zdi, nehasíme, co nás nepálí, nedráždíme hada bosou nohou.

V každé době lze ale nerozumně udělat něco správného, čím si člověk zkomplikuje život. Vždy jsem tušil, a dnes bezpečně vím, že správná strana barikády je ta, na které je pusto.

Čtěte také

Koncem roku 1988 jsem podepsal manifest Demokracii pro všechny. Ocitl jsem se ve vybrané společnosti stovky potížistů, kterým nebyl reálný socialismus dost dobrý, a chtěli místo něj občanskou svobodu. Manifest přečetl s velkou slávou včetně seznamu signatářů Ivan Medek na Hlasu Ameriky a v neděli dopoledne mi klepali na dveře tajní.

Pozvání od státní bezpečnosti nešla odmítnout, ale podle mé zkušenosti nebylo nutné se s tajnými bavit. Na všechny otázky se výborně hodila stereotypní reakce, že s odkazem na paragraf 100 odstavec 1 odmítám vypovídat.

Šlo o kličku, že člověk vypovídat nemusí, pokud by tím ohrozil vyjmenované rodinné příslušníky. Ten den se ale mladí právníci, kteří mne měli na starost, o rozhovor nesnažili a temně mi oznámili, že se mnou chce mluvit šéf.

Cesta do pekel

Šlo o staršího muže, který dával najevo, že mu je nepříjemné být kvůli mně v neděli v práci. Chtěl vědět, kdo mi dal manifest Hnutí za občanskou svobodu podepsat.

Čtěte také

Průhledně jsem lhal, že si to nepamatuji kvůli opilosti. Vysvětlil mi, že ho doma čeká žena s obědem, že mají dole celu, pokračovat v debatě že můžeme v pondělí ráno a kamsi odběhl.

Pamatuji si z té kanceláře diplom na zdi, který můj hostitel obdržel za záchranu lidských životů při povodni v roce 1965. Zaskočilo mne, že tam nevisí diplom za potírání nepřátel socialismu. Když se vrátil, trval jsem na své opilosti a místo do cely mne poslal domů.

Seděl jsem pak v kuchyni u Milana Šimečky a přiznal se mu ke chvilkovému pokušení říct, že mi ten manifest dal podepsat on. Přišlo mi tehdy, že mít strach je skoro stejná ostuda, jako ze strachu promluvit. Díky této zkušenosti nesoudím lidi, kteří nezvítězili nad svým strachem.

Ivan Hoffman

Také jsem ale od té doby smířen s tím, že vybírat si stranu barikády, na které je pusto, protože nepatří vítězům, je něco, k čemu strach patří. Strach je daň za to, že si člověk nepověsí na zeď diplom za nějaké staré zásluhy. Jenomže přidávat se k hlavnímu proudu, když člověk ví, že to byla, je a vždy bude cesta do pekel?

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.