Indický počítač pro masy

3. srpen 2005

Indie představila svůj první levný osobní počítač. Počítač stojí 9 990 rupií (asi 5 500 Kč) a vyrobila jej společnost HCL Infosystems sídlící v Madrasu, hlavním městě státu Tamil Nadu.

Stroj má parametry plně postačující uživatelům, kteří s PC začínají - procesor 1 GHz, 128 MB RAM, disk 40 GB, 15palcový monitor. Zároveň je možné jej podle požadavků zákazníků vylepšovat. Úkol tohoto modelu je jednoduchý: zvýšit penetraci osobními počítači na území Indie. Stlačení ceny osobního počítače pod 10 000 rupií byl ostatně dlouhodobý plán indické vlády.

Indičtí odborníci už dlouho upozorňují, že jen nabídka velmi levných počítačů může významně zvýšit počet osobních počítačů v Indii. Velmi důležitým momentem je také rozšíření konektivity do internetu na celé území Indie. Čelní představitel společnosti, která počítač vyrobila, prohlásil, že poptávka po levných počítačích v Indii rychlým tempem roste. Když firma uvedla počítač, který stál méně než 15 000 rupií (asi 8 300 Kč), byl její podíl na indickém trhu jen 3,7 %. Po patnácti měsících se zvýšil na 15 %.

Odhaduje se, že v současnosti je v Indii 15 milionů počítačů a 5 milionů rychlých internetových přípojek. Vláda chce do roku 2010 zvýšit počet počítačů na 75 milionů, internetových přípojek by v té době mělo být 45 milionů. Pokud budou i ostatní výrobci nabízet co možná nejlevnější počítače, podaří se tato čísla naplnit.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.