Hvězdný závod kolem černé díry

28. září 2005

Velká galaxie v Andromedě má ve svém centru obří černou díru. Astronomové si lámali hlavu, odkud se bere modré světlo zářící kolem této černé díry. Záhadu odhalilo nejnovější pozorování Hubblova kosmického dalekohledu.

Galaxie v souhvězdí Andromedy patří mezi nejkrásnější objekty noční oblohy. Podle mapy hvězdné oblohy ji dokáží často najít i laici. K jejímu spatření navíc není třeba žádného dalekohledu, stačí mít dobrý zrak nebo správné brýle. Je dominantou především podzimní oblohy, takže ji můžeme pozorovat právě v těchto měsících.

Uprostřed galaxie se nachází neskutečně obrovská černá díra. Kdybychom ji položili na misku pomyslných vesmírných vah, její hmotnost by vyvážilo neuvěřitelných 140 milionů sluncí. Není divu, že gravitace takto obrovsky hmotného objektu přitahuje hvězdy z celé galaxie. Ty kolem černé díry obíhají podobně jako třeba naše planety kolem Slunce.

Čím jsou hvězdy k černé díře blíže, tím vyšší rychlostí musí obíhat, aby do ní nespadly. Přímé pozorování těsného okolí černé díry dlouho nebylo z technických důvodů možné. Podařilo se to poprvé roku 1995 a hned byla na světě záhada. Kolem černé díry svítil oblak namodralého světla a nikdo nevěděl, co by ho mohlo způsobovat. O tři roky později nová pozorování ukázala, že by mohlo jít o kupu modrých, tedy mladých hvězd.

Nenechme se mást astronomickými měřítky. Mladé hvězdy mohou být ve skutečnosti staré i několik milionů let. Oproti ostatním hvězdám, které ve vesmíru svítí už miliardy let, jsou to ovšem skuteční benjamínci. Vysvětlení záhadného modrého světla bylo na světě, ale bylo ho potřeba potvrdit dalším kvalitním měřením.

Vývoj techniky šel dál a do pozorování se letos vložil známý Hubbleův vesmírný dalekohled. Tomuto jedinečnému dalekohledu se podařil opravdu husarský kousek. Nejen že potvrdil přítomnost modrých hvězd, ale bylo možné je i spočítat. Dnes už díky němu víme, že v těsné blízkosti centrální černé díry galaxie v Andromedě obíhá na 400 hvězd.

Disk mladých hvězd

Dále se mezinárodnímu týmu vědců podařilo zjistit, že hvězdy vznikly asi před 200 miliony let. Kolem černé díry obíhají všechny jedním směrem v poměrně malém a plochém disku, který si můžeme přirovnat k počítačovému CD disku. Nejpřekvapivějším údajem je bezesporu rychlost těchto hvězd. Ta totiž dosahuje 1000 kilometrů za sekundu. Celou naší zeměkouli by obletěly za 40 sekund a k Měsíci by dorazily za necelých šest minut - tak velká je to rychlost.

Tento "vesmírný závod" vyvolává mezi astronomy další otazníky. Existence takto rychlých hvězd totiž popírá teorie vzniku hvězd. Ty se formují z obrovských oblaků vodíku, ale při vysokých rychlostech by k tomu vůbec nemělo dojít. Podobně rychlé hvězdy byly nalezeny také v centru naší domovské galaxie - Mléčné dráze. Zdá se, že jde o jev v galaxiích běžný a astronomové teď budou o to více prahnout po vysvětlení jak vůbec mohly takové rychlé hvězdy vzniknout. Na to si budeme muset ještě nějakou dobu počkat a dát prostor teoretikům.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.