Hubbleův teleskop v kinech prostorově

5. listopad 2009

Kina IMAX uvedou 3D film z oprav Hubbleova teleskopu. Astronauti se stali filmaři a práci ve vesmíru natáčeli na speciální kameru pro prostorový záznam. Premiéra bude na jaře 2010.

Film ponese název "Hubbleův teleskop 3D". Na vlastní oči tak uvidíme květnovou složitou vesmírnou operaci NASA. Astronauti filmovali pět komplikovaných a obtížných montážních výstupů do kosmického prostoru, při kterých se odehrávaly servisní práce na Hubbleově teleskopu. Ve filmu se můžeme těšit na záběry dalekohledu z bezprostřední blízkosti, jaké ještě nebyly pořízeny a také už nikdy pořízeny nebudou. Divák bude mít šanci podívat se do vesmíru také očima samotného dalekohledu a vidět jak nejvzdálenější galaxie tak např. známou Velkou mlhovinu Orionu.

Astronaut kameramanem
Pro astronauty znamenalo natáčení snímku pro kina samozřejmě práci navíc. Obtížné to bylo i z toho důvodu, že žádný z astronautů není profesionálním kameramanem. Zatímco technické záležitosti opravy HST byly posádce blízké, s natáčením filmu žádné zkušenosti neměli. Nezbylo tedy nic jiného, než posádku důkladně připravit i na tyto aktivity.

Zachytávání Hubbleova kosmického dalekohledu

A tak posádka raketoplánu Atlantis prošla kromě mnoha dalších, také nezbytným tréninkem v Johnsonově vesmírném centru týkajícího se obsluhy kamer. Kamery byly pro natáčení ve vesmíru upraveny, protože standardní pozemní verze byly nepoužitelné. Jedna z kamer byla připevněna vně kabiny v nákladovém prostoru raketoplánu tak, aby měla dobrý výhled na zachycený dalekohled. Velitel lodi a pilot se střídali ve filmování s tím, jak se měnily týmy astronautů vystupujících do vesmírného prostoru. Ty pracovaly v tandemu často za pomoci robotické ruky raketoplánu. Podařilo se tak nafilmovat například výměnu gyroskopů a baterií nebo instalaci nových přístrojů.

Momentálně se natočený materiál stříhá a do premiéry zbývá řada měsíců. Film bude mít snahu upoutat a bude vystavěn jako příběh, ve kterém zažijeme na vlastní kůži s astronauty start raketoplánu i napínavé okamžiky oprav.

Nerudovy Písně kosmické?
Pro české diváky bude mít film ještě další kouzlo navíc. V posádce, která opravovala Hubbleův kosmický dalekohled byl také Andrew Feustel. Jeho manželka Indira Feustelová má české předky a dá se s ní v našem jazyku i komunikovat. A. Feustel tak nabídl Astronomickému ústavu AV ČR, že při misi raketoplánu STS 125 vezme do svého osobního balíčku na palubu raketoplánu předmět, který ústav vybere. Z mnoha návrhů byly vybrány Písně kosmické Jana Nerudy. Jednak proto, že jsou národním kulturním bohatstvím a jednak proto, že jsou spojeny s ondřejovskou observatoří.

Astronaut u Hubbleova kosmického dalekohledu

To se skutečně stalo a Písně kosmické do vesmíru odletěly. Andrew Feustel provedl během mise raketoplánu Atlantis tři výstupy do vesmírného prostoru, kde strávil téměř 21 hodin a stal se také jedním z posledních lidí, kteří se Hubbleova kosmického dalekohledu dotknuli. Protože se A. Feustel nechal s Písněmi kosmickými na palubě raketoplánu fotografovat a předčítal z jejich anglické verze posádce, existuje šance, že Písně kosmické zachytila i 3D kamera. Jestli se to stalo, to už si musí pozorný český divák zjistit sám.

Andrew Feustel a Písně kosmické na palubě raketoplánu

Hubbleův teleskop 3D je v pořadí sedmý film IMAXu z prostředí vesmíru. Trojrozměrná kamera poprvé cestovala do vesmíru v roce 2001, aby pořídila záznam pro film Vesmírná stanice 3D, jehož vypravěčem byl Tom Cruise. Film byl velmi úspěšný a podobný, ne-li silnější zážitek se dá očekávat také u filmu Hubbleův teleskop 3D.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.