Hrací automat na kolize galaxií

27. listopad 2009

Toužili jste někdy stát se vědcem a podílet se na práci, která přináší nové poznatky celému lidstvu? Teď máte šanci. Mezinárodní tým vědců vedený pracovníky Oxfordské univerzity totiž na zkoumání srážky dvou galaxií využívá práce obyčejných lidí bez nutnosti vzdělání v oboru astronomie.

Kolize dvou galaxií není ve vesmíru výjimečná událost. Nejde o nijak hlučnou a destruktivní záležitost, přesnějším výrazem by tedy bylo splynutí galaxií. Při takovém splývání se totiž míchá mezihvězdný prach a plyn, ale samotné hvězdy jsou v jednotlivých galaxiích tak daleko od sebe, že k jejich srážkám dojde jen s mizivou pravděpodobností. Pro astronomy je důležité zkoumat, jak vlastně srážka dvou hvězdných ostrovů probíhá a co po ní zůstane. Přesné modelování průběhu srážek by nám mohlo dát odpověď na otázku, proč kolem sebe pozorujeme tolik různých druhů a velikostí galaxií, některé se spirálními rameny a jiné zase připomínající spíše hvězdnou bublinu.

Momentka ze srážky
Jak bude probíhat splynutí dvou galaxií a co bude jeho výsledkem, závisí na vlastnostech galaxií. Zejména na jejich velikosti a tvaru, hustotě plynu a prachu, hvězdách v nich a jejich rozložení, ale také na vzájemné rychlosti pohybu galaxií - to všechno jsou parametry ovlivňující vývoj srážky. Nevýhodou je, že typická kolize dvou galaxií trvá i milióny let. Jeden člověk by ji mohl sledovat třeba celý život a stejně by viděl pouze statický obraz zmrazený v čase. Z každé srážky máme jenom jakousi momentku, která nám nic neřekne o stavu před a po srážce. Proto je jedinou možností porovnávat fotografie kolidujících galaxií pomocí animace, kterou nám na základě zadaných parametrů vytvoří počítač.

Splývání dvou galaxií může probíhat opravdu různě. Z celého dlouhého procesu však vidíme pouhou momentku.

Lidský počítač
Na spočítání všech změn v průběhu srážky dvou galaxií vědci používají velmi výkonné počítače, protože výpočet je nesmírně náročný. Problém však je s porovnáváním záběrů počítačové animace s tím, co skutečně pozorujeme ve vesmíru. Mezinárodní tím astronomů staví svou práci na myšlence, že člověk je mnohem lepší v rozeznávání společných vlastností objektů než jakýkoliv počítač. Členové týmu tedy vytvořili internetovou aplikaci, do které se může kdokoliv přihlásit a významně přispět k práci na zkoumání galaktických srážek. Nazývají ji Galaxy ZOO a opravdu jde o pestrou zoologickou zahradu splývajících hvězdných ostrovů.

Galaktický hrací automat
Celý prográmek má formát standardního hracího automatu, s malým rozdílem: místo obvyklých obrázků například ovoce z hracích automatů se díváme na obrázky kolidujících galaxií. Uprostřed se uživateli zobrazí skutečná fotografie a kolem ní osm záběrů z počítačové animace. Úkolem dobrovolného vědce je spouštět náhodné vybírání osmice obrázků až do okamžiku, než se mu jeden z nich bude zdát jako velmi dobrá napodobenina reálné fotografie uprostřed. Jestli si myslíte, že je to práce na pár minut, tak budete nemile překvapeni. Osm simulovaných záběrů se totiž vybírá z existujících milionů animací. Možností je tedy hodně. Pro zvědavější uživatele je tady také možnost měnit parametry kolidujících galaxií tak, aby výsledná animace co nejlépe odpovídala pozorovanému stavu. Internetová aplikace Galaxy ZOO je určitě skvělým využitím času pro ty, kteří se třeba nudí v práci a chtějí být užiteční anebo dobrou výmluvou, jak se pro blaho lidstva vyhnout domácím pracím. Výhodou také je, že použití galaktického hracího automatu nestojí ani korunu a může se stát rodinnou zábavou na celé nedělní odpoledne.

Celý film z jediného záběru
A co bude dalším krokem až obyčejní lidé udělají za vědce většinu práce? Astronomové už budou vědět, jaké parametry měly pozorované galaxie před srážkou a budou moct předpovídat, jak budou vypadat, až celé splývání skončí. Třeba se nakonec díky spolupráci tisíců lidí na internetu dovíme, jaké galaxie byly úplně první ve vesmíru a jaké tu budou díky srážkám za další miliardy let. Jako bychom zrekonstruovali celovečerní film z jednoho jediného záběru.

Chcete být také součástí obrovského "lidského stroje" který pomůže zkoumat srážky galaxií? Přidejte se k uživatelům aplikace Galaxy ZOO na stránce http://mergers.galaxyzoo.org.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.