Hra, která nejde superpočítačům

22. září 2010

Pomalu si zvykáme na myšlenku, že ve stolních hrách mohou mít nad člověkem navrch superpočítače. Hrou, která zatím tomuto trendu vzdoruje, je go.

Tato nejstarší strategická desková hra na světě vznikla před 4000 až 5000 lety v Číně. Z místa svého původu se go rozšířila po celé východní Asii, kde se hraje dodnes. Její princip je jednoduchý: na desku v podobě čtvercové sítě s 19 x 19 políčky dva hráči kladou černé a bílé kameny. Cílem každého z nich je ohraničit si co největší území a současně obklíčit co nejvíce kamenů soupeře.

Hra go

22. března se v Paříži uskutečnil pokus prolomit dosavadní nezdary počítačů ve hře go. Proti sobě se "posadili" rumunský profesionální hráč go Catalin Taranu a počítačový program MoGo, který vyhrál poslední mistrovství světa v go počítačů. Výkon potřebný ke hře mu poskytla celá stovka do sítě propojených superpočítačů, které pro klání v go poskytla francouzská výzkumná organizace CEA (Commissariat a l'énergie atomique).

200, zatímco u go 10800.

Zpracováno podle tiskové zprávy České asociace go.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.