Hledá se velitel terakotové armády

21. září 2010

Čínští archeologové zahájili třetí etapu vykopávek mauzolea, v němž byl pohřben první čínský císař Čchin Š´-chuang-ti.

Když začali v roce 1974 čínští rolníci hloubit poblíž hory Li-šan studnu, doufali, že narazí na vydatný pramen. Místo toho objevili mauzoleum prvního čínského císaře s obrovským počtem pohřebních soch.

Císař Čchin Š´-chuang-ti zemřel v roce 210 př. n. l. ve věku 50 let. Během svého života dokázal to, o co se marně pokoušeli jeho předchůdci. Spojil znepřátelená království v jedinou říši, vybudoval rozsáhlý systém silnic, kanálů i opevnění. Zavedl jedinou úřední řeč a písmo, sjednotil měnu, zákony i systém měr.

Vědci dodnes jen odhadují, jak velký je pohřební komplex prvního císaře. Za šest let usilovné práce mezi roky 1978 a 1984 archeologové odhalili 1087 terakotových soch. Dávní umělci nezpodobnili jen vojáky, ale i vozy, koně, akrobaty, úředníky nebo hudebníky. Odhaduje se, že celkem bylo kolem císařovy hrobky uloženo 8000 soch vojáků a dalších osob, 130 vozů se sochami 520 tažných koní a 150 soch jezdeckých koní. Většina z nich zůstává stále ukryta v podzemí.

Čínští archeologové se krátce pokusili obnovit vykopávky v roce 1985, ale pro velké technické potíže záhy práce přerušili. Nyní se k terakotové armádě prvního císaře opět vracejí. Doufají, že problémy překonají a pokročí dál v průzkumu mauzolea. Ve vytipovaném úseku by snad mohli narazit i na sochu velitele celé armády. Vědci jsou zároveň přesvědčeni, že odhalené sochy dopadnou lépe než sochy odkryté v první a druhé etapě vykopávek. Ty se nepodařilo uchránit před působením živlů. Ztratily barvy a mnohé z nich jsou narušené.

Pozornost archeologů se soustředí na prostor o ploše 230 x 62 metrů, kde by se mohlo nacházet až 6000 soch. Zatím se vykopávky omezí na 200 čtverečních metrů. V případě úspěchu bude prostor pro další vykopávky rozšířen.

Zvukovou podobu tohoto článku můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 12. 6. 2009.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.